Svetosavski bal u Beču okupio više od 1.500 gostiju FOTO

Srna
Svetosavski bal u Beču okupio skoro 1.500 gostiju
Foto: Srna | Svetosavski bal u Beču okupio skoro 1.500 gostiju

BEČ - Tradicionalni Svetosavski bal u Beču okupio je više od 1.500 gostiju iz različitih zemalja, među kojima je bio i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Bal je održan u palati Hofburg u organizaciji Udruženja “Srpski centar”, a nastupilo je više od 200 umjetnika.

Njegovo preosveštenstvo episkop austrijsko-švajcarski Andrej u svom obraćanju poručio je gostima da se osjećaju radosno i prijatno jer je Svetosavski bal događaj na koji su Srbi kao narod ponosni.

“Proslavljamo Svetog Savu, našeg prvog episkopa i prosvetitelja i učitelja kako priliči i dolikuje, najpre liturgijski u našim hramovima, na duhovnim akademijama i školskim ustanova, a zatim evo u nastavku svih svečanosti prinosimo Svetom Savi pohvale i kroz ovaj Svetosavski bal”, istakao je vladika Andrej.

On je dodao da je ovaj bal bio uvijek pokazatelj i mjerilo kulturnog dometa Srba kao građana visoke kulture i nauke.

Direktor Uprave Vlade Srbije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon rekao je da je Svetosavski bal u Beču okupio Srbe iz cijele Austrije i Evrope.

“Ovo je jedan od retkih događaja gde osećamo da smo svi ujedinjeni i zajedno predstavljamo srpsku kulturu i narod na najbolji način. Dobro je da na ovom uglednom mestu pokažemo najbolje iz Srbije”, izjavio je Gujon novinarima.

Počasni gost bala je Jelena Đoković, direktor Fondacije “Novak Đoković” i supruga najboljeg svjetskog tenisera, koja je rekla da je Svetosavski bal nešto najljepše što Srbi imaju da predstave o sebi cijelom svijetu.

“Ovaj događaj okupljamo ne samo naše ljude već i strance. Poenta je da se upoznaju sa našom kulturom i tradicijom. žNovak Đoković fondancijaž je ovde da podrži naše ljude i ovu divnu tardiciju i da prikupimo novac za opremanje vrtića u Odžacima i na Kosovu i Metohiji”, naglasila je Đokovićeva.

Nele Karajlić rekao je da je važno da Srbi na neki način budu jedinstveni i insistiraju na svojoj sabornosti.

“Sada je situacija koja nam ne donosi vedre oblake za planetu. Mislim da će vrlo brzo doći do novog deljenja karata, a ne bi trebalo da budemo u zadnjem redu kada se budu delile. Ovakve kulturne manifestacije samo pomažu da smo prisutni i vidljivi”, dodao je Karajlić.

Prema njegovim riječima, svaka đelatnost čovjeka pojedinca u bilo kom smjeru u kojem doprinosi ljudskom rodu korak je dalje od onoga što je najgore za ljudski rod, a to je rat i bliže onome što je najljepše, a to je ljubav.

“Situacija je takva da svaki poremećaj unutar odnosa velikih sila, a sada je veoma vidljiv, stavlja Srbe u neugodan položaj Srbe. Kao što je Sveti Sava rekao, mi smo istok na zapadu i zapad na istoku. Sreća što je kuća na sred puta, ali i problem u ovakvim situacijama. Potrebna nam je sabornost”,
naglasio je Karajlić.

Predsjednik Udruženja “Srpski centar” Milan Vidović istakao je da je riječ o danu u kome se piše istorija, jer je tačno 177 godina od Slavenskog bala u Beču, kada je prvi put izveden Srpski kadril Johana Štrausa Mlađeg.

Ovogodišnji bal je imao humanitarni dio, te je u saradnji sa fondacijom Novaka Đokovića organizovana aukcija nakon ponoćnog programa, a prihod će biti usmjeren za opremanje vrtića u Odžacima i na Kosovu i Metohiji.

Prodati su dres sa potpisom Novaka Đokovića, dres sa potpisom austrijskog reprezentivca srpskog porijekla Aleksandra Dragovića, kao i dvije slike, slikara Damjana Kovačevića i Marka Kusmuka.

Na Svetosavskom balu je nastupio baletski ansambl Narodnog pozorišta iz Beograda, čime je obilježen i njihov stogodišnji jubilej postojanja.

Na plesnom podijumu svečane sale nizale su se starogradske i balske igre u izvođenju “Kluba istorijskih igara” iz Beograda, kulturno umjetničkih društava “Abrašević” i “Čivija” iz Šapca i igrača ansambla “Dom kulture Prnjavor”.

Bal je okupio veliki broj gostiju, a počasna gošća je bila supruga predsjednika Srbije Tamara Vučić.

Gosti na balu bili su i ambasador BiH u Austriji Kemal Kozarić, ambasadori Srbije u Austriji Nebojša Rodić, pri međunarodnim organizacijama u Beču Žarko Obradović i u Švajcarskoj Goran Bradić, kao i ambasador Sjeverne Makedonije u Beču Osvit Rosoklija.

Među gostima bili su i poslanik Narodne partije Austrije u austrijskom parlamentu Andreas Minih, predsjednik Narodne partije Austrije u Beču Karl Marer, predsjednik Slobodarske stranke Austrije u Beču Dominik Nep, poslanici u bečkom pokrajinskom i opštinskom parlamentu Socijaldemookratske stranke Austrije Kurt Stircenbeher i Peter Florianšic, poslanik stranke Zeleni u Bečkom parlamentu Hans Arsenovic, brojni vojni ataše i i privrednici.

Organizaciju bala podržali su Uprava Vlade Srbije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, Ministarstvo odbrane Srbije, Ambasade Srbije u Austriji, kao i generalni sponzor, firm “BD Grupe” iz Beča.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana