Svečano otvorena najveća manifestacija pisane riječi u Srpskoj (FOTO/VIDEO)

GS
Svečano otvorena najveća manifestacija pisane riječi u Srpskoj
Foto: Dražan Oskar Pozderović | Svečano otvorena najveća manifestacija pisane riječi u Srpskoj

BANjALUKA - Književnom besjedom pisca i akademika Milosava Tešića iz Beograda, predsjednika Zadužbine „Branko Ćopić“, večeras je u dvorani „Borik“ svečano otvoren 29. Međunarodni sajam knjige, u organizaciji „Glasa Srpske“.

Najveća manifestacija pisane riječi u Republici Srpskoj traje od danas do 23. septembra, a ove godine posvećena je liku i djelu slavnog srpskog i krajiškog književnika Branka Ćopića. Sajam će biti dragocjena prilika da se podsjetimo na bogato književno i životno nasljeđe književnika, od čije tragične smrti protiče tačno četiri decenije.

Vrata Sajma otvorena su za ljubitelje knjige od 10:00 časova, a od 14:00 časova Zajednica izdavača BiH organizuje svoje predstavljanje u okviru panela, na kojem će učestvovati Boris Maksimović („Imprimatur“ Čelinac), Almir Šahalić, predsjednik Zajednice izdavača BiH, i Boško Njavro („Naklada Mate“ Grude), član Zajednice izdavača BiH.

29. Međunarodni sajam knjige: Posvećen liku i djelu Branka Ćopića

Nakon svečanog otvaranja, počinje panel „Sjećanje na Branka Ćopića“, na kojem će učestvovati akademik Milosav Tešić, književnici Vladimir Kecmanović i Ranko Risojević, a moderator će biti Mladen Vesković.

Akademik i predsjednik Zadužbine „Branko Ćopić“, Milosav Tešić, istakao je da mu je velika čast i odgovornost što ima priliku da održi besjedu u čast Branka Ćopića na prostoru iz kojeg je potekao njegov književni genije.

„Velika mi je čast što sam dobio poziv od Sajma knjige u Banjaluci i Glasa Srpske da održim besjedu o Ćopiću. Branko Ćopić, kao i Petar Kočić, potiču iz Krajine i u njihovim djelima srpski jezik je dosegao svoje najveće izražajne mogućnosti. Postoji mnogo pisaca iz Republike Srpske, naročito iz Bosanske Krajine, koji nastavljaju ono što su započeli Kočić i Ćopić“, rekao je Tešić.           

 

Tokom narednih dana Sajma biće organizovani brojni paneli, radionice, promocije knjiga i dodjele nagrada. Sajam se završava 23. septembra, a ulaznica košta jednu KM.

Tradicionalna dodjela nagrada 29. Međunarodnog sajma knjige Banjaluka 2024. zakazana je za 20. septembar u 12 časova, kada će biti uručene nagrade za izdavački poduhvat, savremenu književnost, najbolju knjigu za djecu, njegovanje srpske tradicije i pravoslavne duhovnosti, kao i za najbolju promociju na sajmu.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Glas Srpske (@glassrpske)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana