Održana svečana akademija posvećena Petru Kočiću

Srna/RTRS
Foto: Velibor Tripić

BANjALUKA - U Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci počela je svečana akademija povodom 59. "Kočićevog zbora" na kojoj će biti dodijeljena "Kočićeva nagrada" i nagrada "Zmijanjče".

Svečanoj akademiji prisustvuju predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, ministar prosvjete i kulture Srpske Željka Stojičić, generalni konzul Srbije u Banjaluci Miloš Vujić, kao i druge zvanice iz političkog, vjerskog, kulturnog i javnog života.

Srpski pjesnik i književnik Matija Bećković dobitnik je "Kočićeve nagrade" za 2024. godinu, dok je dobitnik nagrade "Zmijanjče" učenica devetog razreda Osnovne škole "Dositej Obradović" iz Prijedora Tamara Bilbija za pjesmu "Moja Republika Srpska".

U okviru ove manifestacije jutros je položeno cvijeće na spomen-ploču ocu Gerasimu, te održan književni čas u porti manastira Gomionica.

Stojičić: Kočić bi tražio da vodimo brigu o jeziku, pismu i identitetu

Održan je i prvi dio bodljavine bikova za nagradu "Jablan" na zborištu na Manjači, kao i promocija književnih djela zmijanjskih pisaca u Narodnom pozorištu Srpske.

Nakon svečane akademije slijedi i ambijentalna projekcija – pisma Kočiću u Narodnom pozorištu.

"Kočićev zbor" svečano je otvoren sinoć u banjalučkom Parku Petar Kočić, dok je četvorodnevna manifestacija počela u četvrtak u Beogradu, gdje su položeni vijenci i cvijeća na grob i spomenik Petru Kočiću, te održano književno veče "Zmijanje u Beogradu, Srpska u Srbiji".

Program "Kočićevog zbora" održava se od 22. do 25. avgusta u Beogradu, Banjaluci i Stričićima pod pokroviteljstvom predsjednika Republike i Vlade Republike Srpske. 

A group of people sitting in a roomDescription automatically generated

Dodik: Kočić - sinonim borbe za nacionalnu slobodu

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da je Petar Kočić narodni tribun, koji je nakon svog života postao sinonim borbe za nacionalnu slobodu, za slobodu srpskog naroda.

- Njegova pisana riječ je snažnija od svih ofanziva i napada koje smo imali na nas u odbrani onoga što je srpsko nacionalno biće i zato se iznova uvijek moramo vraćati Kočiću, dati mu značaj koji zaslužuje, a mi to u Republici Srpskoj činimo organizacijom ove manifestacije - rekao je Dodik.

Dodik je dodao da je Kočić istorija i duša srpskog naroda.

- Ovo je prilika da se okupimo, da dodijelimo nagrade u ime Kočića za one koji su dobri sljedbenici i ostavljaju traga pisanom rječju - naglasio je Dodik.

Cvijanović: Kočić duboko utkan u nacionalno i umjetničko biće srpskog naroda

Za srpski narod veliki je podstrek ono što baštini iz prošlosti, te je sve ono što se odnosi na Petra Kočića duboko utkano u nacionalno i umjetničko biće srpskog naroda, navela je srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

- Banjaluka i Republika Srpska sa punom pažnjom obilježavaju svoje velikane. Iz tog razloga odajemo ovo poštovanje, okupljamo se svake godine da proslavimo ono što su velika nasljeđa jednog takvog velikog čovjeka - rekla je Cvijanovićeva.

Stevandić: I danas ima onih koji srpski narod tretiraju kao pobunjenike

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić poručio je da i danas, kao i u vrijeme Petra Kočića, ima onih koji srpski narod tretiraju kao pobunjenike u sopstvenoj državi koju je stvorio i u kojoj je državotvoran.

"Petra Kočića ove 33 godine u Republici Srpskoj slavimo na potpuno drugi način, jer ga slavimo u svojstvu državotvornosti, a prekrižili smo vrijeme u kojem je i Kočić sanjao slobodu i u kojem su nas tretirali kao pobunjenike", rekao je Stevandić.

On je dodao da nasljeđe Petra Kočića služi srpskom narodu da sačuva jedinstvo i sabornost.

Nagrade

Tamari Bilbiji, učenici Osnovne škole Dositej Obradović iz Prijedora uručena je nagrada Zmijanjče.

Književniku Matiji Bećkoviću predjednik Republike Srpske Milorad Dodik uručio je Kočićevu nagradu nakon čega je Bećković održao besjedu posvećenu Petru Kočiću.

Na ovogodišnjoj svečanoj akademiji lik Petra Kočića, koji se obraćao publici, tumačio je glumac Duško Mazalica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana