Sve o imovini rečeno i prije Dejtona

Vedrana Kulaga Simić
Sve o imovini rečeno i prije Dejtona

BANjALUKA, SARAJEVO - U Ustavu BiH nema niti jedne odrednice koja govori o državnoj imovini i suluda su istrajavanja na tvrdnjama da se sve prvo upiše na BiH, pa poslije nešto prepisuje.

Izjavio je to u petak za “Glas Srpske” pravnik Ljubinko Mitrović koji se na poziv iz OHR-a odazvao da bude dio radne grupe koja se bavi imovinom u BiH, ali je nakon prvog sastanka odlučio da im kaže zbogom.

Državna imovina je goruće pitanje u BiH godinama, a najnovije tenzije su na snazi otkako je u Narodnoj skupštini Republike Srpske usvojen zakon koji se odnosi na vlasništvo nad imovinom na njenoj teritoriji koja služi za funkcionisanje javne vlasti, a nakon što je ranija rješenja oborio Ustavni sud BiH, ali i blokirao visoki predstavnik.

Iz OHR-a je 24. aprila saopšteno da su uz podršku Savjeta za primjenu mira u BiH formirali radnu grupu eksperata, kao dio tehničkih konsultacija o državnoj imovini, odnosno raspodjele između BiH i drugih nivoa vlasti.

Tada je rečeno i da radnu grupu čine ugledni domaći i međunarodni pravni stručnjaci, a održali su tri sastanka. Međutim, imena nikad zvanično nisu otkrivena javnosti, već su isplivala u medijima. Jedan od njih je Mitrović, koji je i bivši ombudsman BiH. Kaže da je otišao sa sastanka zbog neslaganja.

- Na prvoj sjednici nismo mogli da definišemo šta je to državna imovina, a kamoli nešto drugo. Kolega Mlađen Mandić je podržao što sam ja govorio, a ja što je on pričao u odbrani Srpske. Osim toga, ne može sve biti upisano na BiH, a da onda neko odatle kaže: “E, ovo pripada mjesnoj zajednici, ovo opštini, a ono entitetu”. To su gluposti. Ne možete da knjižite nešto što je napravio narod u Piskavici na nivo BiH ili ono što je Srpska pomoću kredita napravila kao, na primjer, autoput od Banjaluke do Doboja, tako da je potpuno jasno zbog čega sam napustio rad grupe - ispričao je Mitrović.

Upitao je da li je moguće i početi raspravu o poljoprivrednom zemljištu ako je omjer 51:49 odsto u BiH.

- Bilo je nešto i prije Dejtona, takozvani Ženevski principi. Teritorija je podijeljena po tom omjeru - istakao je Mitrović.

Važno je, podvukao je, to što u Ustavu BiH nema odrednice o imovini.

- Odgovor na pitanje zašto je jednostavan - to je uređeno i principima koje sam naveo i drugim dokumentima koji su doneseni prije usvajanja dejtonskog Ustava. Pitanje imovine je u potpunosti riješeno - rekao je Mitrović.

Smatra da je namjera Kancelarije OHR-a da predloži parlamentarcima i da se to pitanje uredi, demantujući pojedine navode da je cilj radne grupe da skroji novi zakon o državnoj imovini.

- Bez razgovora nema dogovora. Ovo je trebalo da bude javno i da Republika Srpska i FBiH delegiraju stručnjake koji će eventualno razgovarati ili da, još bolje, u okviru institucija BiH bude pokrenuta priča o nekakvoj grupi stručnjaka koji će diskutovati o tome - zaključio je Mitrović.

Mandić, s druge strane, nije htio da govori o ovoj temi te je samo prekinuo telefonski poziv.

Igranje

O potezima OHR-a imao je u petak šta da kaže i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik. On je naglasio da Mlađen Mandić ne predstavlja Srpsku te da može biti samo “relevantan za Kristijana Šmita koji nije relevantan”.

Dodik je podsjetio na nekadašnjeg eksperta EU za imovinu Rajnharda Pribea koji je prije nekoliko godina uradio svoju analizu, ne uvažavajući pri tome Ustav, a koja je bila odbačena.

- Tako će biti odbačena i ova. To je više da se oni “igraju” i troše novac - naveo je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana