Svake godine ista priča u institucijama BiH: I revizija gubi smisao

Vedrana Kulaga Simić
Svake godine ista priča u institucijama BiH: I revizija gubi smisao

SARAJEVO - Prvi revizorski izvještaji o finansijskoj disciplini na zajedničkom nivou vlasti u BiH bude blagi optimizam, imajući u vidu da su rukovodioci mahom dobili čiste petice, ali upućeni ne vjeruju da će takva slika biti i onog dana kada na vidjelo izađu svi podaci.

Kancelarija za reviziju institucija BiH objavila je prvu grupu izvještaja finansijske revizije za 2022. za 17 institucija BiH. Na listi su se našle uglavnom agencije, direkcije i drugi čiji se budžet vrti oko milion maraka, a “odskače” jedino Tužilaštvo BiH, u čijoj je kasi dosta više novca.

Od 17 revidiranih institucija deset je dobilo pozitivno mišljenje i na finansijski dio i na usklađenost poslovanja sa zakonima i propisima. Kod sedam je, kako je potvrđeno za “Glas” u kancelariji, uz pozitivno mišljenje, ne izražavajući dalju rezervu, skrenuta pažnja na dijelove poslovanja koji se tiču transakcija i podataka u vezi sa poštivanjem propisa.

Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvalitete BiH imala je lani u budžetu 940.000 KM, a revizoru su im skrenuli pažnju na angažman lica po osnovu ugovora o djelu za obavljanje poslova trajnog karaktera i za koje i imaju sistematizovana radna mjesta.

Direkciji za ekonomsko planiranje je ukazano da pravilnik o unutrašnjoj organizaciji nije usklađen sa odlukama Savjeta ministara BiH, a Regulatornoj agenciji za radijacijsku i nuklearnu bezbjednost je skrenuta pažnja na isti pravilnik, angažman spoljnih saradnika te na nedostatke i slabosti kod procesa javnih nabavki.

Institucija Ombudsmena za ljudska prava BiH u kasi je imala 2,7 miliona KM, a u poslednjoj provjeri su upozoreni na nedostatke i nepravilnosti u postupcima nabavke kompjuterske opreme, odnosno namještaja i ugradbenih arhivskih ormara.

Menadžmentu Konkurencijskog savjeta podvučeni su nenamjenski troškovi na stavci naknade troškova zaposlenih za nabavku poklona, a rukovodstvu Kancelarije koordinatora za reformu javne uprave skrenuta pažnja na to da još nisu uskladili Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji sa odlukama Savjeta ministara BiH.

Zamjenik predsjedavajuće Komisije za finansije i budžet u Predstavničkom doma Parlamenta BiH Mira Pekić podsjeća da je budžet institucija za 2022. usvojen tek krajem juna prošle godine, ističući da ne očekuje veći pomak u finansijskoj disciplini kada svi izvještaji ugledaju svjetlost dana.

- S obzirom na to da su pola godine bile na snazi odluke o privremenom finansiranju, ništa se bitnije neće promijeniti ni u izvještajima drugih institucija koje su dobijale mišljenja s rezervom. Svi izvještaji revizije ukazuju na to da njihove preporuke budu djelimično ispunjene i da institucije rade na svoj način, posebno kada je riječ o odnosu prema ugovorima o djelu, novcu za službena vozila i tako dalje. Revizija je tu da konstatuje. To je to. Potrebno je daleko više odgovornosti, ali i volje očigledno, jer i revizija gubi svoj smisao - rekla je Pekićeva.

Dio parlamentaraca godinama ukazuje na to da je potrebno mijenjati i pravila o reviziji da bi oni koji krše propise i stoje iza nenamjenskog trošenja novca za to odgovarali, ali te ideje nisu, za sada, otišle dalje od diskusija.

Na nivou BiH formirano je više od 70 institucija, među kojima ima i onih sa po nekoliko desetina miliona maraka u budžetu.

Platni razredi

Tužilaštvo BiH lani je raspolagalo sa nešto više od 16 miliona maraka. Uz pozitivno mišljenje na finansijski dio poslovanja, a ne izražavajući rezervu na isto takvo mišljenje o usklađenosti, revizori su nadležnima skrenuli pažnju na nekoliko činjenica.

- Pravilnik za utvrđivanje kriterijuma za razvrstavanje radnih mjesta stručnog osoblja u kategorije i platne razrede nije usklađen sa Zakonom o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH, a uočeni su i nedostaci u procesu javnih nabavki - istaknuto je u revizorskom izvještaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana