Sva policija iz kantona prati migrante u Sarajevo

Vedrana Kulaga, Željka Domazet
Sva policija iz kantona prati migrante u Sarajevo

SARAJEVO, BIHAĆ - Iako migranti iz privremenog kampa “Vučjak” kod Bihaća danima govore da ne žele da ostanu u BiH, zahtijevajući od EU da otvori granicu, dio njih u ponedjeljak bi trebalo autobusima biti izmješten u kasarnu “Blažuj” u okolini Sarajeva, a to će pratiti sve raspoložive policijske snage Unsko-sanskog kantona.

Transport migranata na novu lokaciju dogovoren je u petak tokom sastanka ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića i kantonalnog premijera Mustafe Ružnića.

- Radimo intenzivno na opremanju kasarne. Biće vrlo brzo spremna. Do kraja sljedeće sedmice “Vučjak” će biti zatvoren. Imamo plan za migrante smještene u Miralu i Biri da ih izmjestimo izvan kantona. Napravićemo veći tranzitni centar da bismo oslobodili urbanu sredinu i omogućili funkcionisanje lokalne zajednice - rekao je Mektić.

Komunalne službe će ukloniti šatore i očistiti prostor da ne bi bilo mogućnosti povratka. Migranti će biti prebačeni bez obzira što to ne žele, jer kako kaže Mektić, ovdje su ilegalno i ne mogu oni određivati lokacije gdje će biti niti upravljati migracijama u BiH.

Ružnić je naglasio da ga raduje ishod ovog dogovora s obzirom na to da će se riješiti problem “Vučjaka”, ali i drugih centara.

- Kada je riječ o centrima Sedra i Borići, u kojima su smještene ranjive kategorije, oni dobro funkcionišu, djeca idu u školu i tim primjerom smo u USK najbolje odgovorili migrantskoj krizi. Imamo određeno vrijeme pred sobom kada očekujemo novi migrantski talas, ali do tada bi trebalo imati tranzitni centar gdje će migranti biti usmjereni, a pritisak će se na Bihać i Veliku Kladušu smanjiti - rekao je Ružnić i dodao da će na transportu biti angažovane snage USK-a, a materijalno-tehnički dio u koji spadaju autobusi obezbijediće Ministarstvo bezbjednosti.

Migranti u “Vučjaku”, prema navodima tamošnjih medija, znaju za moguće izmještanje, ali su poručili da ih iz Unsko-sanskog kantona mogu odvesti samo silom.

Veliki posao, kada je riječ o opremanju i sanaciji kasarne “Blažuj” kako bi u nju stigli migranti, trebalo bi da odradi Međunarodna organizacija za migracije (IOM). U IOM-u su početkom sedmice kazali za “Glas Srpske” da će za sanaciju biti potrebno nekoliko sedmica, a do zaključenja ovog broja “Glasa” nisu stigli odgovori na pitanja kako planiraju da odgovore na nove detalje koje se tiču datuma dolaska migranata u “Blažuj”.

O migrantima i haosu u neuslovnom kampu “Vučjak” oglasila se ponovo u petak i povjerenik Savjeta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović. Ona je, nakon nekoliko odvojenih sastanaka sa predstavnicima BiH, istakla da je u tom kampu situacija sve komplikovanija, a uslovi teški i sramotni. Taj centar je, kako je naglasila, trebalo zatvoriti još prije nekoliko mjeseci i 500-600 migranata preseliti i obezbijediti im pristojan smještaj.

Migranti u “Vučjaku”, naime, već nekoliko dana odbijaju hranu, vodu i čaj koje im nude volonteri Crvenog krsta, ističući da ne žele generalno da ostanu u BiH, već da idu kuda su naumili, a to je EU.

Kikl: Ne želimo migrante u Austriji

Šef poslaničkog kluba Slobodarske partije Austrije (FPO) Herbert Kikl istakao je u petak da bi Austrija trebalo da uputi brzu pomoć BiH kako migranti ne bi mogli štrajkom glađu izboriti slobodan put ka Austriji.

Bivši ministar unutrašnjih poslova Austrije podsjetio je da je zvaničan Beč početkom godine podržao BiH u vezi sa smještajem migranata. Vlada Austrije, kako je rekao, sigurno ne želi da ti ljudi krenu na put ka njenoj granici.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana