Sutra promocija knjige Marka Ručnova "Zašto Jasenovac"

S. Đuričić
Sutra promocija knjige Marka Ručnova "Zašto Jasenovac"

BANjALUKA - Knjiga Marka Ručnova "Zašto Jasenovac" biće promovisana prvi put u Republici Srpskoj, u Banjaluci, u organizaciji Javne ustanove "Spomen-područje Donja Gradina", a povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta.

Promocija će biti održana sutra u Vijećnici Banskog dvora u Banjaluci sa početkom u 19 časova, a organizuje se u saradnji sa Srpskim prosvjetnim i kulturnim društvom "Prosvjeta" Banjaluka i Kulturnim centrom Banski dvor.

Knjiga „Zašto Jasenovac“ Marka Ručnova originalno je štampana u dva dijela. Prvi dio je objavljen 2001, a drugi 2004. godine.

Posebnu vrijednost ovog djela čini, kako je i sam autor rekao, "nomenklatura zla jasenovačkog sistema ustaških logora smrti".

U originalnom izdanju abecednim redom navedeni su ustaški zločinci sa biografskim podacima, zločinima koje su počinili, izvorima i literaturom, što su dragocjeni podaci za istraživače ove teme.

Drugo, objedinjeno izdanje, štampano je ćirilično sa akcentom na biografije ustaških zločinaca, što je nemjerljiv doprinos i vrijednost knjige Marka Ručnova koji je višegodišnji trud i rad uložio kako bi ovi podaci bili dostupni javnosti i sačuvani od zaborava.

Direktorica Javne ustanove "Spomen-područje Donja Gradina" kazala je da je ova knjiga dragocjeni materijal koji egzaktno sagledava i pokazuje obim ustaškog zločina genocida počinjenog u NDH.

- Prvi put nakon 1945. godine donosimo nomenklaturu zla ustaškog zločina genocida u koncentracionom logoru Jasenovac. Na 550 strana donosimo 3.526 biografija ustaških zločinaca sa njihovim zlodjelima i izvorima u literaturi, koji su provjerljivi. Prvi dio knjige izašao je iz štampe 2001. godine, dok je njen separat štampan 2004. godine. Ta knjiga je štampana u 500 primjeraka u Beogradu. Baveći se ovom temom, sarađujući sa srodnim institucijama, vidjeli smo da kolege nisu upoznate sa ovim djelom, te smo došli na zajedničku ideju sa autorom, Markom Ručnovom, da uradimo drugo, objedinjeno izdanje, da u jednoj knjizi objedinimo sve biografije ustaških zločinaca - kazala je Tulekovićeva.

Redakciju ove knjige čine kustosi Dejan Motl, Mirko Dimić i Tanja Tuleković.

- Recenzent je naš dugogodišnji saradnik Željko Vujadinović, a veliki doprinos je dala Tatjana Atlagić Ostojić, koja je izvršila poređenje sa originalom, azbučni redoslijed imena ustaških zločinaca, jer je originalno izdanje štampano na latinici. Napravili smo tim redakcije prvog izdanja, izbacili smo jedan uopšteni dio koji je objavljen u prvoj knjizi. Ono što je reprezentativno, to je taj leksikon ustaših zločinaca - rekla je Tulekovićeva.

Dodala je da je ova knjiga predstavljena i prošlogodišnjem Sajmu knjige u Beogradu, gdje je izazvala veliku pažnju i zainteresovanost, a dobili smo i podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Knjiga će biti promovisana i u Srbiji. S obzirom da je knjiga otštampana u ograničenom tiražu od 300 primjeraka, odlučili smo da tražimo pomoć relevantnih institucija, kako bismo po primjerak knjige dostavili u sve škole, fakultete i biblioteke - naglasila je Tulekovićeva.

O autoru

Marko Ručnov rođen je 1947. godine u Smederevu. Gimnaziju je završio u Kozarskoj Dubici, a studije matematike i fizike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu radom "Fredholmova teorija" u oblasti funkcionalne analize.

Objavio je zbirku pjesama "Medicina za umorne", Beograd, 1989, nagrađenu prvom nagradom za književnost Fondacije "Dragojlo Dudić" za 1988. godinu; romansiranu biografiju "Narodni heroj Milan S. Tepić", VINC, Beograd 1992. (dva izdanja); zbirke pjesama "Sugreb", "Oslobođenje", Beograd - Srpsko Sarajevo, 1996. "Meta život i život meta", "Oslobođenje", Srpsko Sarajevo, 2000. i obimno istoriografsko-leksikografsko delo "Zašto Jasenovac", IKP "Nikola Pašić", Beograd, 2001.

Zastupljen je, pored ostalog, u izborima poezije "Kozara", G. Milanovac, 1982, "Govori kolo kozaračko" Prijedor, 1986., "Pesme o Krajini" Sombor, 1993, u izboni pripovedaka "Kamen koji svetli", Beograd, 1987, u zborniku priloga na II Kongresu srpskih intelektualaca "Srpsko pitanje danas", Beograd, 1995. i u zbomiku "Optužujemo", UKS, Beograd, 2000. godine.

Objavio je feljtone i eseje o Isaku Njutnu, Albertu Ajnštajnu, Ruđeru Boškoviću, Augustu Cesarcu, Ivanu Meštroviću i Dostojevskom.

U bogatoj publicističkoj aktivnosti (književna i likovna kritika, matematička didaktika), posebno je značajan njegov esej u oblasti metafizike "Paradoksi vremena" ("Oslobođenje", Srpsko Sarajevo, 14. i 21. jun 2000).

U periodu od 1975. do 1990. godine objavio je u našoj periodici i štampi razgovore sa više od stotinu najistaknutijih imena iz oblasti kulture, nauke i umjetnosti "prethodne Jugoslavije". Koautor je scenarija igrane TV serije "Istinite legende i mi", TV Sarajevo, 1986. i autor dokumentarnog serijala "I to je Jasenovac" TV Politika, Beograd 1991, 1992.

Učesnik je Druge međunarodne konferencije o jasenovačkim logorima – "Jasenovac - sistem hrvatskih ustaških logora genocida 1941-1945", Banjaluka, 2000. Član je udruženja književnika Srbije i predratne BiH.

Od 2. novembra 2001. Živi i radi u Las Vegasu, Nevada.

Marko Ručnov

JASENOVAČKO SUNCE

Podignute latice

Djece

Glavice

Vrište u užareni avgust

Devetstočetrdeset druge

Što ne da danu

Da bude Dan

Pomoći nema

Jasenovačko sunce

Zori

I

Tamne mrene navlači

Na dječinje vidlo

O nevidu olovni

Kako je teško biti velik

Kao dijete

Sunce gledaj

Raskerečeni krvnik

Viče

Sa slovom-neslovom hijene na čelu

Protuberance stižu nemilosrdno

Zjene

Vene

Nada

Nada se

Neda se

U područjima

Malog mozga

I malo mozga

Poslije udarca

Malja

Raskerečenog krvnika

Sa slovom-neslovom hijene na čelu

(Iz zbirke pjesama "Medicina za umorne", Beograd, 1990)

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana