Sutra o povratu PDV-a za kupovinu prve stambene jedinice

Srna
Sutra o povratu PDV-a za kupovinu prve stambene jedinice

SARAJEVO - Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH sutra bi trebalo da razmatra Prijedlog zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV), kojim se predviđa povrat PDV-a državljanima BiH sa mjestom prebivališta u BiH za kupovinu prvog stana, odnosno objekta za stanovanje.

Zakon, koji se nalazi u prvom čitanju, predložili su poslanici Sanja Vulić (SNSD), Mia Karamehić-Abazović (NiP), Saša Magazinović (SDP), Sabina Ćudić (NS) i Čedomir Stojanović (Srpski klub).

Na predloženom dnevnom redu je Prijedlog zakona o dopunama Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH, koji je predložio Savjet ministara, a kojim vrši ujednačavanje prava na troškove smještaja i naknade za odvojeni život stručnog osoblja u pravosudnim institucijama s nosiocima pravosudnih funkcija, sudijama i tužiocima na nivou BiH.

Istovremeno se uvodi naknada za obavezno dežurstvo ili pripravnost za rad sudijama i tužiocima.

Poslanici bi trebalo da razmotre i Prijedlog zakona o dopuni Izbornog zakona BiH, koji su predložili poslanici iz Kluba SDA u Predstavničkom domu, tražeći da se licima koja su zbog ratnih dešavanja promijenila mjesto stanovanja omogući da se izjasne da li će glasati u opštini prebivališta iz 1991. godine ili u opštini trenutnog prebivališta.

Predviđeno je i razmatranje u prvom čitanju Prijedloga zakona o dopunama Krivičnog zakona BiH, predlagača Nihada Omerovića /NiP/, kojim se predviđaju oštrije mjere za zaštitu imovine i bezbjednosti povratnika.

Poslanik SNSD-a Obren Petrović predlagač je dopune Poslovnika Predstavničkog doma kojom se Zajedničkoj komisiji za administrativne poslove Parlamentarne skupštine BiH dodaje nadležnost za sprovođenje postupka izbora sedam članova Komisije za odlučivanje o sukobu interesa u institucijama na nivou BiH.

Na dnevnom redu je i izbor sedam članova Komisije za odlučivanje o sukobu interesa u institucijama na nivou BiH, kao i člana Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH.

Kolegijum Predstavničkog doma predložio je da za člana Visokog sudskog i tužilačkog savjeta umjesto Lejle Hadžić, kojoj mandat ističe 25. oktobra, bude izabrana Džamna Vranić.

Predviđeno je i da bude razmotreno više izvještaja, među kojima izvještaj o radu Savjetu ministara za 2023. godinu, te poslaničke inicijative Sabine Ćudić /NS/ kojom Predstavnički dom zahtijeva od Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH da Savjetu ministara predloži smjenu zamjenika direktora Agencije za istrage i zaštitu Zorana Galića.

Početak sjednice zakazan je za 12.00 časova i rezervisan je za poslanička pitanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana