Sutra nastavak suđenja Dodiku i Lukiću

SRNA
Sutra nastavak suđenja Dodiku i Lukiću

BANjALUKA- Pred Sudom BiH sutra će biti nastavljen sudski proces protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora "Službenog glasnika" Miloša Lukića, rekao je Srni advokat predsjednika Srpske Goran Bubić.

Početak ročišta zakazan je za 13.00 časova.

Ranije je najavljeno da bi na predstojećem ročištu odbrane trebale da počnu sa iznošenjem dokaza, a Tužilaštvo BiH je završilo sa izvođenjem svojih dokaza 22. maja.

Prihvaćeni su prijedlozi odbrane predsjednika Republike Srpske za saslušanje predsjednika Vijeća naroda Srpske Srebrenke Golić i generalnog sekretara predsjednika Republike Srpske Jelene Pajić Baštinac, te određeni materijalni dokazi.

Prihvaćen je i prijedlog Lukićeve odbrane za saslušanje generalnog sekretara Vlade Srpske Dalibora Panića i generalnog sekretara Narodne skupštine Borana Bosančića.

Odbrane predsjednika Srpske i vršioca dužnosti direktora "Službenog glasnika" ranije su najavile da će, između ostalog, dostaviti kao dokumente dopise Vlade Srpske Savjetu bezbjednost UN, dokumente sa sjednice Vijeća naroda Republike Srpske, zapisnik sa saslušanja Dragana Kremenovića, akte sa sjednice Savjeta bezbjednosti UN iz 1997. godine, te akt Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope i Okružnog suda u Banjaluci.

Na prethodno održanom ročištu sudija Sena Uzunović odbila je prijedlog odbrane za saslušanje Kristijana Šmita, predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Nenada Stevandića i Majkla Gestingera.

Nakon ročišta Dodik je rekao da odluku o tome da se Šmit ne pozove kao svjedok nije donijela postupajući sudija, nego ambasade SAD, Velike Britanije i Njemačke koje štite nelegalnog Šmita u pokušaju da nametnu sistem koji hoće.

Dodik je naglasio da je Šmit trebalo da dođe u Sud BiH kako bi se, kako kaže, vidjelo šta je kod njega povrijeđeno, ali da su ga Sud i Tužilaštvo zaštitili, dok optužuju domaće ljude.

Ročište koje je bilo zakazano za 19. jun nije održano zbog bolesti svjedoka odbrane koji je trebao da bude tada saslušan.

Pred Sudom BiH vodi se postupak protiv predsjednika Srpske i vršioca dužnosti direktora "Službenog glasnika" zbog "nepoštovanja odluka Kristijana Šmita".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana