Sutkinju optužili pa pustili: Sada traži 200.000 KM

Srna
Sutkinju optužili pa pustili: Sada traži 200.000 KM

SARAJEVO - Za 18. septembar pred Sudom BiH zakazano je pripremno ročište po tužbi penzionisanog sudije Azre Miletić protiv BiH, od koje zahtijeva više od 200.000 KM radi naknade materijalne i nematerijalne štete zbog procesa koji se vodio protiv nje, objavljeno je na stranici ovog suda.

Miletićeva je tužila BiH za naknadu materijalne i nematerijalne štete zbog krivičnog postupka koji je protiv nje vođen od januara 2016. do kraja 2021. godine.

Ona je tada rekla da je zahtjev za odštetu uputila zbog lišenja slobode i pritvora, povrede časti i ugleda, te pretrpljene duševne boli.

-Ja sam sedam godina bila pod suspenzijom. Istina, ja sam za to vrijeme primala puni lični dohodak. Toliko je bilo bitno da se meni uništi karijera - navela je ona.

Miletićeva ističe da takav postupak nije smio nikada da se vodi pred Sudom BiH, budući da je ona bila sudija toga suda. “Time se povređuje pravo na nepristrasan i objektivan sud koji moram imati kao osumnjičena i optužena”, naglasila je Miletićeva.

Kantonalni sud u Sarajevu krajem 2021. godine pravosnažno je Miletićevu oslobodio odgovornosti za primanje dara i kršenje zakona od strane sudije.

Prvostepenom presudom sarajevskog Opštinskog suda od 21. januara 2021. godine, Miletićeva je oslobođena optužbi da je tokom 2014. i 2015. primila obećanje dara te 5.000 evra, kako bi u jednom predmetu u kojem je postupala kao sudija Apelacionog odjeljenja Suda BiH bila donesena povoljnija presuda.

Osim toga, nije dokazano da je Miletićeva kršila Zakon o krivičnom postupku, postupajući kao sudija Apelacionog odjeljenja.

Postupak protiv nje je prvo vođen u Sudu BiH.

Apelaciono vijeće Suda BiH je u aprilu 2018. otpremilo rješenje kojim se ukida prvostepena presuda ovog suda, prema kojoj je Miletićeva bila osuđena na dvije i po godine zatvora, te je dalje vođenje postupka preneseno tada na sarajevski Opštinski sud.

Pripremno ročište u ovom slučaju zakazano je za 12 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana