Susret delegacija na graničnom prelazu Rača: Mjesto koje nikada neće razdvojiti bratski narod

RTRS
Foto: Srna

Na graničnom prelazu Rača održan je susret predsjednika parlamenata Republike Srpske Nenada Stevandića i Srbije Ane Brnabić, predsjednika vlada Radovana Viškovića i Miloša Vučevića i srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović.

Uoči Svesrpskog sabora koji se održava sutra u Beogradu, gdje će biti potvrđeno jedinstvo srpskog naroda, danas se održavaju brojni sastanci zvaničnika Srpske i Srbije.

Večeras u Beogradu će biti održan sastanak premijera Viškovića i Vučevića, kojem će prisustvovati i potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin.

Ministri u Vladi Srpske posjetiće ministre Srbije sa kojima će potpisati brojne memorandume.

Vučević: Auto-put veliki projekat za Srbiju i Srpsku

"Auto-put je veliki projekat i za Srbiju i Republiku Srpsku, ali i BiH", rekao je Miloš Vučević, premijer Srbije nakon svečanog dočeka na graničnom prelazu Rača delegacija Republike Srpske i Srbije.

- Ovo će prije svega olakašati život građanima. Nadam se da naši turski partneri koji su angažovani na izvođenju radova zajedno sa srpskim kompanijama i kompanijama iz Srpske poštovati rokove kao što je predstavnik kompanije potvrdio da će do kraja godine biti završen kompletan auto-put od Kuzmina do Sremske Rače. To znači da imamo direktnu vezu auto-puta Beograd - Zagreb sa prelazom na Sremskoj Rači. Važan je i integrisani granični prelaz sa strane Srbije - istakao je Vučević.

Delegacija Srpske i Srbije obišla je radove na mostu i dionicu auto-puta od Kuzmina do Rače koju gradi i finansira Srbija. Tako će auto-putem Beograd - Kuzmin - Rača, Republika Srpske i Srbija biti spojene auto-putem.

Višković: Impozantan građevinski objekat

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je most preko rijeke Save na Rači zaista impozantan građevinski objekat.

- I ovo je ono o čemu smo se dogovarali sve ove godine. Ja sam više nego ponosan na ovaj projekat. Ovo je na neki način ona naša životna, istorijska želja da Banjaluku i Beograd povežemo auto-putem - rekao je Višković nakon susreta zvaničnika Srbije i Republike Srpske na Rači.

Višković je dodao da je Srbija pokazala veliko razumijevanje da sama finnansira ovaj most, i da se uradi integrisani granični prelaz na prostoru Srbije, koji će takođe finansirati Srbija.

- Mi ćemo da spojimo Bijeljinu i brzom cestom na brzu cestu od Šapca prema Loznici - dodao je Višković.

Cvijanović: Svaki uspjeh Srbije je i uspjeh Republike Srpske

Ponosni smo svaki put kad vidimo da Srbija bilježi velike uspjehe, a znamo i da je to uvijek uspjeh Republike Srpske, izjavila je srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

Cvijanović je naglasila da "upravo ovaj početak našeg saborovanja obilježimo zajedno obilazeći gradilišta i most, kao i auto-put koji treba da nas spaja, kao što nas i sve drugo spaja u svim oblastima".

- Ponosna sam prvo na kapacitet i potentnost Srbije koja je u stanju da ima ovako velike ambiciozne projekte. Imali smo priliku da se upoznamo šta je sve planirano, gdje se sve izvode radovi, šta je ono što se dešava u građevinsko-infrastrukturno-saobraćajnom smislu kad je u pitanju teritorija Srbije. Naravno ono što nas raduje je to što neki od tih velikih projekata podrazumijevaju upravo vezu sa Srpskom i  ponosna sam na tu činjenicu - rekla je Cvijanović.

Cvijanović je istakla da je ponosna i na činjenicu da smo "već u prethodnom periodu dosta toga realizovali kada je u pitanju podrška koja je išla prema našim lokalnim zajednicama infrastrukturni-saobraćajni projekti, komunalni projekti".

- Naše Vlade su pokrenule velike energetske projekte, da se na njima takođe radi. Dakle mnogo, mnogo aktivnosti koje nas vezuju i mnogo aktivnosti koje planiramo provesti u narednom periodu - rekla je Cvijanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana