“Šume RS” na aukcijama zaradile 156.000 KM

Marijana Miljić Bjelovuk
“Šume RS” na aukcijama zaradile 156.000 KM

BANjALUKA - Od prodaje trupaca na licitacijama do sada je ubrano skoro 156.000 maraka, a na adresu “Šuma Republike Srpske” svakodnevno pristižu zahtjevi šumskih gazdinstava za organizovanje novih aukcija na kojima bi ponudili šumske drvne sortimente.

U “Šumama RS” kazali su da su u junu organizovane četiri licitacije za pordaju trupaca četinara i da je na taj način prodat 762,51 kubni metar drveta i to u vrijednosti od 155.932 marke.

- Svakodnevno nam pristižu zahtjevi za licitacionu prodaju od strane organizacionih dijelova. Tako da u narednom periodu očekujemo organizovanje aukcija u nekoliko šumskih gazdinstava - kazali su “Glasu” u “Šumama RS”.

Naglasili su da sama procedura nakon donošenja odluke o prodaji šumskih drvnih sortimenata, imenovanje nadležne komisije koja će sve to nadgledati i sprovoditi do objave oglasa traje nešto duže.

- Oglas kada bude objavljen za licitaciju ostaje otvoren sedam dana od dana objavljivanja u dnevnim novinama i na internet sajtu preduzeća. Nakon što oglas bude zatvoren obavezni smo da sačekamo i par dana za eventualne ponude koje su poslate putem pošte - objašnjavaju u “Šumama”.

Za sada u tom preduzeću ne iznose prognoze koliko će šumskih drvnih sortimenata ponuditi na licitaciji do kraja ove godine.

- To će prije svega zavisiti od stanja na tržištu, odnosno od potražnje. U prvom redu moramo ispoštovati količine prema ugovorima zaključenim sa kupcima, ali ako dođe do nepreuzimanja tih sortimenata, oni će biti ponuđeni na licitaciji. Sve te podatke imaćemo na kraju poslovne godine - navode u “Šumama” i poručuju da je trenutno manja potražnja za šumskim drvnim sortimentima prvenstveno zbog stanja na tržištu.

Direktor “Šuma” Slaven Gojković ranije je “Glasu” rekao da ove godine planiraju na licitaciju ponuditi određenu količinu šumskih drvnih sortimenata, a takva politika poslovanja trebalo bi da im otvori vrata i za nove prihode.

- Na licitaciji može da učestvuje i oko 40 preduzeća koja su skinuta sa liste kupaca, jer nisu imala pet zaposlenih. U dogovoru s resornim ministrom Savom Minićem i premijerom Radovanom Viškovićem odlučili smo da ove godine počnemo s prodajom sortimenata, za sada manje količine, putem licitacije. Na taj način vidjećemo da li treba da povećavamo cijene ili ne. Sva gazdinstva obavijestili smo da nam dostave svoju dinamiku i količine koje bi licitirali na mjesečnom nivou - rekao je tada Gojković.

Poslovanje

“Šume RS” ostvarile su dobit u prošloj godini od 8,74 miliona KM, što je najbolji rezultat u posljednjoj deceniji. Iz ovog javnog preduzeća poručili su da će u ovoj godini sve aktivnosti usmjeriti na rast prihoda da bi mogli redovno da servisiraju sve obaveze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana