Suljagić nastavio „paljbu“ po delegaciji EU – Dakle, lažete!

GS
Suljagić nastavio „paljbu“ po delegaciji EU – Dakle, lažete!

SARAJEVO - Delegacija EU u Bosni i Hercegovini oglasila se pojašnjenjem kako je “zajedno sa diplomatama zemalja članica EU, juče odala počast nevinim civilnim žrtvama ubijenim na području Birača u okolini Bratunca u periodu od 1992. do 1995. godine”.

- Počast smo odali isključivo nevinim civilnim žrtvama. Nedvosmisleno osuđujemo počinioce svih zločina. Međunarodni i domaći sudovi su iscrpno razmatrali dešavanja tokom rata od 1992. do 1995. godine, te nesporno utvrdili prirodu počinjenih zločina u sudskim presudama, uključujući genocid u Srebrenici. Tokom rata od 1992. do 1995. godine širom Bosne i Hercegovine ubijen je veliki broj nevinih civilnih žrtava. Važno je sjećati se svih tih žrtava. Svaka od tih žrtava ima svoje najmilije koji čuvaju sjećanje na njih i oplakuju ih. Vijenac je položen njima u spomen. Groblje u Bratuncu na kojem je položen vijenac je mjesno gradsko groblje, gdje su ukopane i nevine civilne žrtve iz rata od 1992. do 1995. godine. Neistinite su tvrdnje da se radi o vojničkom groblju ili da su tu ukopani isključivo poginuli vojnici. Jedina namjera sa polaganjem vijenca u Bratuncu nam je bila da iskažemo empatiju, poštovanje i razumijevanje za stradanja svih nevinih civilnih žrtava.

Delegacija EU objasnila šta je radila u Bratuncu

Međutim, na izneseno je ekspresno reagovao direktor Memorijalnog centra Potočari Emir Suljagić, koji je juče poručio je Delegaciji EU u BiH da će "pakleno platiti" za to što su njihovi predstavnici na groblju u Bratuncu odali počast ubijenim Srbima iz Podrinja.

1. Lokacija se zapravo zove "Vojničko groblje".

2. Pokraj spomenika gdje ste položili vijenac nalazi se zastava "ratnih veterana" paravojnih snaga bosanskih Srba.

3. Ne postoji niti jedna sudska presuda za ubojstvo ijednog srpskog civila u Bratuncu. Zapravo, Bratunac je bio mjesto najstrašnijih progona i drugih zločina protiv čovječnosti nad bošnjačkim civilnim stanovništvom u proljeće i ljeto 1992. Kampanja je uključivala masovna ubistva, logore, logore za silovanje.

4. U "Vojničkom groblju" pokopani su neki od odgovornih za te zločine. Jučer ste im se poklonili.

5. Dakle, lažete kroz zube - napisao je Suljagić.

Podsjećamo, direktor Memorijalnog centra u Potočarima Emir Suljagić poručio je Delegaciji EU u BiH da će "pakleno platiti" za to što su njihovi predstavnici danas na groblju u Bratuncu odali počast ubijenim Srbima iz Podrinja.

Suljagić Delegaciji EU poručio da će „pakleno platiti“ za odlazak u Bratunac

Na posjet delegacije EU Bratuncu oglasile su se i „Majke Srebrenice“, te druga bošnjačka udruženja poručivši im da „napuste BiH“.

- Tražimo od predstavnika Evropske Unije koji su posjetili groblje u Bratuncu izvinjenje prema žrtvama genocida ili neka napuste BiH. Vaše ponašanje samo produbljuje rane i dodatno otežava proces pomirenja", navodi se u pismu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana