Šulić: Srpska je brend koji nudimo svijetu!

Milijana Latinović Radošević
Foto: Instagram / Denis Šulić

Konstantna ulaganja u turizam svih prethodnih godina daju rezultate o čemu svjedoči i ova sezona koja je već sada oborila sve rekorde kada je u pitanju broj dolazaka i noćenja. Cilj nam je da našu Republiku predstavljamo kao brend u Evropi i svijetu.

Rekao je to u intervjuu za “Glas Srpske” ministar trgovine i turizma RS Denis Šulić, naglasivši da nastavljaju sa ulaganjima na svakom pedlju Republike.

- Već sada pripremamo iduću turističku sezonu, sajamske aktivnosti sa Turističkom organizacijom RS, a sve sa ciljem da naša Republika bude što bolje prezentovana - naglasio je Šulić.

GLAS: Šta je doprinijelo da ova turistička sezona u Srpskoj bude istorijska?

ŠULIĆ: Za prvih šest mjeseci ove godine ostvareno je 27.000 noćenja više u odnosu na isti period prošle godine koja je bila rekordna, tako da s pravom možemo reći da je ova sezona istorijska. Očekujem da će taj broj biti premašen kada dobijemo podatke o noćenjima i za jul i avgust. Imali smo zelenu zimu i naši skijaški centri nisu mogli raditi punim kapacitetom, ali aktivnim radom resornog ministarstva i turističke zajednice proširili smo sadržaje, obuhvat turista koji dolaze u Srpsku i ostvarili dobre rezultate. U prilog nam ide to što je ljetna sezona veoma uspješna, banjski i rafting-centri su puni.

GLAS: Šta je najveći turistički adut Srpske?

ŠULIĆ: Ono na čemu intenzivno radimo jeste to da predstavljamo Republiku Srpsku kao brend. Uvezivanje turističkih sadržaja takođe doprinosi povećanju broja dolazaka i noćenja. Banje, planine, rafting-centri, zatim Trebinje i Banjaluka gdje je lani broj noćenja premašio 200.000, sigurno su veliki adut Srpske. Još bolje rezultate očekujemo na kraju ove sezone. U Višegradu završavamo dodatni sprat u banji “Vilina vlas” sa 55 luksuznih soba što će povećati konkurentnost banje. Očekivanja su da će samo taj sprat uprihodovati milion maraka na godišnjem nivou. Banja Kulaši planira izgradnju dodatnog hotela sa 130 ležajeva, terme Ozren rade veoma dobro, zatim banja Vrućica kao lider sa više od 1.000 kreveta je najveći motor turističke ponude Srpske, očekujemo i otvaranje banje Šeher koja će obogatiti ponudu samog grada na Vrbasu. Plan je da u idućem periodu mnogo bolje i više iskoristimo potencijal nacionalnih parkova, jer kada je riječ o dolascima i noćenjima, oni nisu iskorišćeni ni deset odsto.

GLAS: Da li je konstantno ulaganje u turizam ključno za ove rezultate?

ŠULIĆ: Definitivno jeste. Vidimo to na primjeru Olimpijskog centra “Jahorina”. Prije desetak godina OC je tokom ljeta prihodovao oko 4.000 KM, a ove godine za 66 dana ljetne sezone uprihodovano je više od 2,3 miliona maraka. Sigurno da će do kraja sezone prebaciti i tri miliona KM. Vizija koju je predsjednik RS Milorad Dodik imao kada je pokrenuo investicioni ciklus na Jahorini nije bila jasna svima. Ovaj broj sve pokazuje. Iz godine u godinu sve je više turista na našoj olimpijskoj ljepotici i tokom ljeta. Ne bi trebalo zaboraviti ni Ravnu planinu koja je obogatila svoj sadržaj, a riječ je o privatnoj investiciji.

GLAS: Sutra se otvara i ski-centar “Igrišta”.

ŠULIĆ: Predsjednik Dodik otvoriće ski-centar “Igrišta”. Ljetni sadržaji biće dostupni posjetiocima tokom vikenda, a od zimske sezone tamo očekujemo i skijanje. Veliki broj investitora zainteresovan je za izgradnju smještajnih kapaciteta u tom kraju Srpske. Godinama unazad uložen je ogroman novac u rekonstrukciju banja, rehabilitacionih centara, sve što smo radili i što radimo vidljivo je sada kroz prihod od turizma. Najveće direktne strane investicije u Srpskoj su u oblasti turizma. Svaki turista koji dođe ostavi novac u našim hotelima, restoranima.

GLAS: Prema statistici u julu ove godine u odnosu na mjesec ranije povećan je promet u maloprodaji, posebno kada je riječ o hrani, piću i gorivu. Šta to pokazuje?

ŠULIĆ: Većina turista su ljudi iz zemalja regiona, oni generišu potrošnju. Dolaze uglavnom privatnim automobilima. Osim toga što potroše novac na smještaj ili neki sadržaj u hotelu, oni obilaze supermarkete, butike, troše plate koje su zaradili u svojoj zemlji, a ostavljaju svoj novac kod nas. Lani smo imali skoro 600.000 noćenja stranih turista. Oni su doprinijeli i rastu prihoda u Srpskoj.

Turistički vaučeri

GLAS: Šta je sa turističkim vaučerima u Srpskoj?

ŠULIĆ: U narednih mjesec dana Vlada Srpske će izaći sa pravilnikom o dodjeli vaučera. Jedna od stavki Svesrpskog sabora bili su i turistički vaučeri, da građani iz RS mogu koristiti vaučere u Srbiji i obrnuto, da građani Srbije vaučere mogu koristiti kod nas. Sada ćemo to i pravno završiti, usaglasiti pravilnike i vjerujem da ćemo od naredne sezone imati turističke vaučere.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Denis Šulić (@denis.sulic)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana