Šulić: Proces protiv Dodika i Lukića režira Zapad s ciljem rušenja Srpske

Srna
Šulić: Proces protiv Dodika i Lukića režira Zapad s ciljem rušenja Srpske

BANjALUKA - Sud BiH je i ovog puta pokazao da je suđenje predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora “Službenog glasnika” Milošu Lukiću proces koji se režira na Zapadu, a koji sprovode sa jasnim ciljem rušenjem Srpske, izjavio je Srni član Glavnog odbora SNSD-a Denis Šulić.

Šulić je istakao da je od samog početka jasno da se ovaj proces ne vodi protiv Dodika i Lukića, već da je usmjeren direktno na urušavanje ustavnog uređenja Republike Srpske, njenih nadležnosti, imovine i svega što ona jeste.

-Sve ono što je uslijedilo kasnije, svi proceduralni propusti koje čine, imenovanje sudija sa političkom prošlošću, čitanje optužnice na način koji ne priliči ni satiri, a kamoli stvarnosti - sve je to samo dio predstave koju Sud BiH izvodi po direktivama nekih zapadnih moćnika - rekao je Šulić.

Smatra da mnogi postupci Suda daju osnov za sumnju na to da namjerno produbljuju razloge nezadovoljstva stranaka u postupku, razvlače i stvaraju negativni naboj oko samog suđenja kako bi došlo do nekog incidenta za koji bi okrivili Srpsku i njene zvaničnike i građane, koji pružaju podršku Dodiku.

Šulić je rekao da vjeruje da bi u Sarajevu bilo onih koji bi slavili kada bi došlo do nekog incidenta ispred Suda i da bi to iskoristili da ponovo ljude iz Republike Srpske predstave kao krivce i zločince.

Izrazio je žaljenje što pojedinci iz političkog života u Srpskoj još u javnosti govore kako je riječ o procesu protiv pojedinaca i jedne političke partije, ne želeći da prihvate da se proces vodi protiv predsjednika Republike Srpske i direktora “Službenog glasnika” zbog toga što su radili ono što im je u nadležnosti.

-Bilo ko od nas, ma kako da se zvao, bio bi danas na njihovom mjestu da je na poziciji na kojima su oni i da radi svoj posao u interesu Srpske. Milorad Dodik im jeste problem jer ne odstupa od svojih principa i kao takav im ne odgovara u njihovom naumu da neutrališu Republiku Srpsku na svim poljima. Ovaj proces je mnogo više od toga - ocijenio je Šulić.

Šulić je rekao da je taj proces pokazna vježba onih koji ga režiraju da se pokaže šta čeka Republiku Srpsku ako im ovaj prvi čin uspije.

-Iskreno mi je žao što u Republici Srpskoj ne postoji jedinstvo o tome da iz ovoga moramo izaći kao pobjednici, bez obzira na sve političke razlike koje imamo - zaključio je Šulić.

U Sudu BiH u ponedjeljak, 5. februara, održano je ročište protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika na kojem je Tužilaštvo BiH predstavilo optužnicu, a odbrana iznijela koncept odbrane, konstatujući da se optužnicom ruši suverenitet BiH i zatražila izuzeće sudije Sene Uzunović koja se u sudnici pojavila umjesto Mirsada Strike.

Naredno ročište Uzunovićeva je zakazala za 21. februar, ali je odbrana rekla da zbog ranije preuzetih obaveza, ročište može biti održano 6. marta, što je i prihvaćeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana