Sukob u Ukrajini: Kadirov tvrdi da su Rusi ušli u centar Lisičanska

GS/Agencije
Sukob u Ukrajini: Kadirov tvrdi da su Rusi ušli u centar Lisičanska

MOSKVA, KIJEV – Rat u Ukrajini ušao je u 129. dan. Snažne eksplozije potresle su rano jutros ukrajinski grad Nikolajev, saopštio je gradonačelnik Oleksandr Senkevič. Nastavljaju se borbe za Lisičansk. Sjedinjene Američke Države saopštile su da će Ukrajini uputiti novu vojnu pomoć vrijednu 820 miliona dolara.

17.15 - Lukašenko: Ukrajinske snage pokušale udar na vojne objekte BLRS

Predsjednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da je prije nekoliko dana ukrajinska vojska pokušala da izvrši udar na vojne objekte na teritoriji Belorusije, ali da su sve rakete presretnute.

"Provociraju nas. Moram da kažem: prije tri dana, nešto više, pokušali su da udare na vojne ciljeve na teritoriji Belorusije sa teritorije Ukrajine", rekao je Lukašenko na svečanom sastanku uoči Dana nezavisnosti Belorusije.

Prema njegovim riječima, kompleksi Pancir su, međutim, uspijeli da presretnu sve rakete koje su ispalile oružane snage Ukrajine.

16.50 - Maročko: Snage Ukrajine u Lisičansku izgubile borbenu sposobnost

Predstavnik Narodne milicije samoproglašene Luganske narodne republike (LNR) Andrej Maročko izjavio je danas da su ukrajinske snage u Lisičansku, gradu na istoku Ukrajine, izgubile borbenu sposobnost i kontrolu.

Maročko je za RIA Novosti rekao da u Lisičansku i dalje postoje lokalni centri otpora ukrajinskih snaga, ali da su oni beznačajni.

Agencija navodi da sa izuzetkom Lisičanska, na teritoriji Luganske oblasti gotovo da nema pripadnika Oružanih snaga Ukrajine.

16.14 - Kadirov: Savezničke snage već u centru Lisičanska

Lider ruske republike Čečenije Ramzan Kadirov tvrdi da su ruske snage i pripadnici milicije samoproglašene Luganske narodne republike ušle u centar Lisičanska, grada na istoku Ukrajine oko koga su proteklih snaga vođene žestoike borbe.

-Lisičansk je naš! Savezničke jedinice su već u centru grada! - napisao je Kadirov na svom Telegramu, prenijele su ruske agencije.

Kadirov je rekao da je u toku čišćenje grada od ukrajinskih jedinica, kao i od minsko-eksplozivnih naprava, prenosi Interfaks.

13.55 - DNR: Za 24 časa poginulo više od 60 ukrajinskih vojnika

U borbama sa pripadnicima Narodne milicije samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR), proteklog dana poginulo je više od 60 ukrajinskih vojnika, izjavio je danas zamjenik načelnika milicije DNR Eduard Basurin.

-Snage Donjecke Narodne Republike i Ruske Federacije su izbacile iz stroja više od 60 ukrajinskih vojnika - rekao je Basurin i dodao da su jednice DNR u protekla 24 časa uništile pet ukrajinskih oklopnih transportera i sedam motornih vozila, prenosi TASS.

Portparol ministarstva odbrane samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) Ivan Filiponenko je rekao da je 46 ukrajinskih vojnika poginulo u borbi sa snagama LNR tokom proteklog dana, da je uništeno šest oklopnih transportera i četiri motorna vozila.

13.45- Konačenkov:Ruski PVO oborio ukrajinski avion „Mikojan MiG-29“

Ruska protivvazdušna odbrana oborila je ukrajinski avion „Mikojan MiG-29“ u blizini naselja Javkino, u oblasti Nikolajeva, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov.

-Osim toga, oboreno je 19 ukrajinskih bespilotnih letjelica u blizini naselja Voskresenovka, Glinskoje, Pitomnik, Žovtnevoje, Rubežnoje i Petrovka u oblasti Harkov, naselja Rabotino i Novodanilovka u Zaporoškoj oblasti, naselja Petrovskoje, Popasnaja i Kremenaja u Luganskoj Narodnoj Republici, kao i kod Snježnog, Visokog, Jasinovate, Donjecka, Makejevke, Dokučajevska i Komsomolskog u Donjeckoj Narodnoj Republici - precizirao je on, prenio je TASS.

Konašenkov je dodao da su četiri rakete presretnute u DNR i Hersonskoj oblasti.

9.23 – Poljanski: Isključenje Moskve moguće samo u slučaju raspuštanja UN

Rusija bi mogla biti isključena iz Savjeta bezbjednosti samo ukoliko bi cijela svjetska organizacija bila raspuštena i oformljena nova, rekao je danas prvi zamjenik stalnog predstavnika Moskve u UN Dmitrij Poljanski.

Komentarišući izjavu ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog da Rusiji treba ukinuti status stalne članice Savjeta bezbjednosti UN, Poljanski je rekao da "svi normalni ljudi shvataju da bi to bilo moguće samo u slučaju raspuštanja UN i formiranja nove organizacije".

-Zelenski i predstavnik Ukrajine u UN samo gube vrijeme i s vremena na vrijeme tvrde da Moskva nema pravo na mjesto u Savjetu bezbjednosti i da smo ga bespravno preuzeli nakon raspada SSSR - ističe Poljanski.

Prema njegovim riječima, to su potpune gluposti koje je Moskva objasnila i zvaničnicima UN su data pojašnjenja.

On je naveo da je ukrajinskom predsjedniku omogućeno da se početkom sedmice obrati Savjetu bezbjednosti UN i bez prethodne konsultacije sa ostalim članicama, što, kako kaže, predstavlja kršenje postojeće prakse, prenosi ruska novinska agencija TASS.

8.43 - Gradonačelnik: U granatiranju Slavjanska četvoro poginulih

Gradonačelnik Slavjanska Vadim Ljah saopštio je jutros da su u jučerašnjem bombardovanju tog grada na istoku Ukrajine kasetnim bombama poginule četiri osobe, a sedam je povrijeđeno.

Ljah je na „Fejsbuku“ napisao da je najveći broj poginulih i ranjenih u napadu ruskih snaga bio na ulici i apelovao na građane da ne izlaze bez potrebe, prenosi Interfaks Ukrajina.

6. 50 - Ukrajina:Snažne eksplozije čuju se u Nikolajevu

Snažne eksplozije potresle su rano jutros ukrajinski grad Nikolajev, saopštio je gradonačelnik Oleksandr Senkevič, samo dan nakon što su ukrajinske vlasti saopštile da je najmanje 21 osoba poginula u ruskom napadu na civilne objekte u blizini crnomorske luke Odese.

Sirene za vazdušni napad oglasile su se pre eksplozija širom Nikolajevske oblasti, koji se graniči sa važnom ukrajinskom lukom Odesom, navodi britanska agencija.

-U gradu su snažne eksplozije! Ostanite u skloništima! - napisao je na „Telegramu“ gradonačelnik Nikolajeva.

Još nije poznato šta je uzrok ovih eksplozija, prenosi Rojters uz napomenu da nije mogao nezavisno da potvrdi ovaj izvještaj.

Prema tvrdnjama ukrajinskih vlasti,eksplozije su juče sravnile deio jedne stambene zgrade u Serhijevki, na jugu Ukrajine, blizu Odese, dok su njeni stanovnici spavali.

U svom noćašnjem obraćanju predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da „Rusija sprovodi terorizam protiv gradova i stanovnika Ukrajine nakon smrtonosnog raketnog napada na Odesu u kome je prema poslljednjim podacima ukrajinskih vlasti poginula 21 osoba, a više desetina njih ranjeno“.

Kremlj je juče demantovao tvrdnje da su ruske rakete pogodile civilne objekte u blizini ukrajinske crnomorske luke Odesa.

5.00 - DNR:Podignute optužnice protiv još dva plaćenika Britanca

Vlasti samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) podigle su optužnicu protiv još dvojice britanskih plaćenika, po istim optužbama kao i protiv trojice ranije osuđenih stranaca, javila je Donjecka novinska agencija pozivajući se na neimenovani izvor.

Istražitelji DNR optužili su dvojicu britanskih državljana  - Dilana Hilija i Endrjua Hila, zarobljene u fabrici Iljiča u Marijupolju i u Nikolajevskoj oblasti, da su učestvovali u neprijateljskim dejstvima u Ukrajini kao plaćenici, izjavio je za TASS izvor u policiji DNR, dodajući da oni odbijaju da svjedoče.

U toku je istražna operacija, a istražitelji traže dokaze o zločinima koje su počinili Britanci jer ne žele da svjedoče i odbijaju da sarađuju, rekao je izvor.

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je 29. aprila video snimak ispitivanja Hila, koji se predao ruskim snagama u oblasti Nikolajev.

Zarobljeni britanski plaćenik imao je informacije o masovnoj grobnici sa 280 civila u blizini Irpena i Buči u Kijevskoj oblasti.

O tome je napravio zapisnik u svojoj bilježnici, prema fotografiji do koje je došao TASS.

O drugom plaćeniku do sada se ništa nije znalo.

Prema izvoru ruske novinske agencije, on je uhvaćen u fabrici Iljič u Marijupolju, gdje je bila raspoređena 36. ukrajinska brigada marinaca.

4.00 -Ponovo uspostavljena veza IAEA sa nuklearkom Zaporožje

Ukrajinski operater nuklearne elektrane saopštio je danas da je ponovo uspostavio vezu sa sistemima za nadzor u nuklearnoj elektrani Zaporožje, najvećoj evropskoj nuklearnoj elektrani, koju su zauzele ruske snage.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), nadzorni organ UN za atomsku energiju, saopštila je da želi hitno da izvrši inspekciju elektrane na jugu Ukrajine, ali ukrajinske vlasti se protive svakoj takvoj posjeti dok je ona pod kontrolom ruskih snaga, prenio je Rojters.

To je bio drugi put da je izgubljena komunikacija sa postrojenjem, koje se sastoji od šest reaktora.

Ukrajinska državna agencija Energoatom saopštila je na svom Telegram kanalu da je uspostavila vezu sopstvenim naporima.

Veza je, kako je navedeno, izgubljena jer su ruske trupe presjekle veze svih ukrajinskih mobilnih operatera Energodaru, uključujući Vodafon, sa kojim IAEA ima ugovor za prenos podataka.

Svi obavezni podaci o praćenju se prenose i IAEA je potvrdila prijem, saopštio je Energoatom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana