Suđenjem predsjedniku Srpske žele se ostvariti tri cilja

GS
Suđenjem predsjedniku Srpske žele se ostvariti tri cilja

Poslanik SNSD u Narodnoj skupštini, Srđan Mazalica, saopštio je da ambasador SAD u BiH Majkl Marfi, Kristijan Šmit i "njihove sluge" suđenjem predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku pokušavaju postići nekoliko ciljeva.

- Zagorčavati mu život oduzimajući vrijeme i ponižavanjem u sudnici, zabraniti mu političko delovanje, a CIK mu neće ovjeriti kandidaturu za predsjednika, te ukloniti ga zatvorskom kaznom - navodi Mazalica.

Navodi da je Sud BiH svojim postupcima, od samog potvrđivanja optužnice na osnovu nelegalnog zakona, a onda i kasnijim kršenjima procedura, pokazao da mu se ne može vjerovati.

- Republika Srpska mora zaštititi svoj ustavno-pravni poredak, a dalji cirkus od suđenja Dodiku se ne smije dozvoliti – navodi Mazalica na društvenoj mreži "Iks".

Dodaje, ako je cilj Marfija i Šmita da ponižavaju Dodika, onda se proces ne bi požurivao i smjenjivale sudije koje su vjerovatno odbijale da stvar dovedu do kraja. Takođe, dodaje Mazalica, ako mu CIK mora zabraniti kandidaturu, Dodik može i dalje biti politički aktivan.

- Insitiranje na pritvaranju Dodika vodi sukobu. U svakom slučaju nama treba rješenje koje će onemogućiti dalje suđenje, koje jeste kompromitovano. Ovo nije, i to već odavno, Dodikova lična stvar, već direktan udar na Srpsku, na njen ustavno-pravni poredak, a sve resurse treba staviti u funkciju blokade suda koji radi nezakonito – navodi Mazalica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana