Sudije Ustavnog suda BiH se požalile na uslove rada

GS
Foto: Kliks

SARAJEVO – Odlazak u redovnu penziju dvoje domaćih sudija Ustavnog suda BiH 2022. godine, te odlazak u prijevremenu penziju sudije Zlatka Kneževića u januaru ove godine, napravilo je ogromne probleme u radu ove pravosudne institucije, jer na njihova mjesta nisu imenovane nove sudije, te je onemogućen i rad Velikog vijeća.

Ovo je u najkraćem poruka sudija Ustavnog suda BiH, koji su se danas obratili javnosti.

Valerija Galić, predsjednica Ustavnog suda BiH, kazala je da je Sud u 2023. godini radio u specifičnim i gotovo nemogućim uslovima.

"Ove upražnjene sudijske pozicije do danas nisu popunjene iako je nadležnim zakonodavnim tijelima na vrijeme poslata obavještenje o potrebi popune ovih mjesta. Štaviše, izvršen je pritisak na još jednog kolegu sudiju da napusti Ustavni sud i on je u januaru ove godine otišao u prijevremenu penziju. Na ovaj način je faktički potpuno onemogućen rad Ustavnog suda BiH u Velikom vijeću, koje čini šest domaćih sudija, a za kvorum je potrebno najmanje pet. Ovo je bitno zato što je u dosadašnjoj praksi suda upravo veliko vijeće odlučivalo o najvećem broju predmeta, preko 99 odsto svih predmeta iz apelacione nadležnosti suda", pojasnila je Galićeva, prenose Nezavisne.

Zbog nepostojanja neophodnog kvoruma, od novembra 2022. godine Ustavni sud BiH po predmetima odlučuje samo u plenarnoj sjednici gdje su tri domaća i tri međunarodne sudije. Zbog ovakve situacije, tvrdi Galićeva, najviše trpe građani BiH.

"Zato što je najviše apelacionih predmeta, gdje se građani, ali i druga pravna lica obraćaju Ustavnom sudu kada smatraju da su im odlukama drugih sudova povrijeđena prava zagarantovana Ustavom BiH", dodala je Galićeva, te je rekla da se sud morao prilagoditi ovoj situaciji, koja je, kada se sve sabere, rezultovala i manjim brojem riješenih predmeta.

"Nedavno smo dobili i izvještaj Venecijanske komisije koja je izrazila zabrinutost, jer Sud ne radi u punom kapacitetu", navela je Galićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana