Sud u Splitu odbio odrediti pritvor Zoranu Galiću

Agencije
Sud u Splitu odbio odrediti pritvor Zoranu Galiću

Zoranu Galiću, zamjeniku direktora SIPA-e, za kojim je sud BiH prošle sedmice raspisao crvenu Interpolovu potjernicu, Županijski sud u Splitu odbio je odrediti istražni pritvor.

Kako je za N1 BiH pojasnila Ivana Grizelj-Ćorluka, njegov advokat, juče je održano ročište na sudu u Splitu, a po zahtjevu tužilaštva i suda BiH koji zahtijevaju Galićevo izručenje.

“Odlučeno je da se pritvor ne odredi i po tome je Galić sada slobodan čovjek i slobodno se kreće. Uskoro će to i službeno biti potvrđeno”, dodala je Grizelj-Ćorluka.

Pojasnila je i zbog čega je donesena takva odluka.

“Galić je državljanin Hrvatske, a nije se uspjelo utvrditi da je umiješan u djela koja mu se stavljaju na teret. Šta će dalje biti i kakve su procedure kada je riječ o izručenju, to će dalje odlučiti tužilaštvo BiH”, poručila je Grizelj-Ćorluka.

Podsjećamo, Galić je bio meta policijske akcije "Kings" u kojoj je trebao biti uhapšen jer se sumnjiči za izvršenje krivičnih djela: primanje mita i drugih oblika koristi i zloupotreba položaja ili ovlaštenja, u periodu dok je obavljao dužnost direktora Granične policije BiH.

Pripadnici SIPA-e su 9. jula lišili slobode pomoćnika komandira Jedinice Granične policije Trebinje, Milović Blagoje, državljanin BiH i Hrvatske i Bago Ivicu, zbog krivičnih djela organizovani kriminal, nedopušten promet akciznih proizvoda, zloupotreba položaja ili ovlaštenja i drugih krivičnih djela.

Kako je tada navedeno iz Tužilaštva BiH, Zoran Galić nije nađen u svome mjestu stanovanja jer je neidentifikovana osoba javila Galiću da će doći do ove akcije i da bi on mogao biti jedan od uhapšenih.

Osumnjičeni Galić je, nakon dobijenih informacija, osmog jula, u popodnevnim satima ilegalno prešao granicu BiH te pobjegao u Republiku Hrvatsku, gdje se i sada nalazi.

U okviru istog predmeta u kojem je osumnjičen Galić za sada su uhapšene tri osobe. Riječ je o Ivici Bagu i Blagoju Miloviću te o vozaču autobusa Siniši Crnogorcu za kojeg se sumnja da je bio njihova "veza" na granici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana