Sud odbio žalbu, Blajburg bez šahovnice

GS
Sud odbio žalbu, Blajburg bez šahovnice

BLAJBURG - Odlukom Zemaljskog upravnog suda u Koruškoj, kao neosnovana odbijena je žalba Počasnog blajburškog voda, filoustaške organizacije iz Zagreba, koja se žali na raniju odluku austrijskog suda kojom je naloženo uklanjanje šahovnice s prvim bijelim poljem sa spomenika kod Blajburga, kod kojeg se decenijama pod plaštom opjela za "stradale hrvatske vojnike", zapravo žalila za propašću Nezavisne Države Hrvatske.

Kako se navodi u tekstu Jerka Bakotina, novinara "Novosti", nedjeljnika srpske manjine u Hrvatskoj, koji je objavio vijest iz Austrije, decenijama su austrijske vlasti, na svoju sramotu i protiv sopstvenih zakona, tolerisale ustaško okupljanje kod Blajburga.

U početku je to doslovno bilo ustaško okupljanje, jer su se tamo okupljali preživjeli pripadnici ustaške vojske i njihovi simpatizeri.

Kako su oni poumirali, u crnim su uniformama 90-ih tamo počeli dolaziti "neki novi klinci". A onda je Austrijancima dosadilo da tolerišu novoustaše u svom dvorištu, pa su 9. februara 2022. naredili brisanje grba s prvim bijelim poljem.

PBV je umjesto toga izbrisao natpis o tome da se spomenik podiže "u čast i slavu poginuloj hrvatskoj vojsci", ali su ostavili grb, piše Politika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana