Sud BiH prašta i ubijanje djece

Marijana Miljić Bjelovuk
Sud BiH prašta i ubijanje djece

BANjALUKA - Ubijanje djece pred svakim normalnim sudom je kažnjivo, osim pred Sudom BiH. Ova zemlja nema budućnost sve dok ima ovakvo nakaradno sudstvo.

Poručeno je to iz Srpske nakon što je Apelaciono odjeljenje Suda BiH pravosnažno oslobodilo bivšeg komandanta Četvrtog korpusa takozvane Armije BiH Ramiza Drekovića optužbi za zločine nad srpskim civilima u Kalinoviku 1995. Optužnica Tužilaštva BiH teretila je Drekovića da je u proljeće 1995. izdao direktnu naredbu artiljerijskim jedinicama u Konjicu da izvrše neselektivno granatiranje Kalinovika, naseljenog Srbima. U tom granatiranju ubijeno je dijete od 15 godina, a teže i lakše ranjeno više djece i odraslih, te razoreni objekti.

- Pravosuđe na nivou BiH oslobađajućom presudom Drekovića poslalo je poruku da neće kažnjavati ubijanje srpske djece. Država koja donese oslobađajuću presudu za smrt i ranjavanje djece nema nikakvu budućnost. Nema pravde u ovoj zemlji za srpske žrtve, bez obzira na to da li je riječ o civilima, starcima ili djeci - rekao je “Glasu” vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Viktor Nuždić.

Istog stava je i predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić, koji navodi da je evidentno da će Sud BiH osloboditi svakog ko je ubijao srpsku nejač.

- To je još jednom ovjereno potvrđivanjem oslobađajuće presude Drekoviću. Ubijanje Srba u ovako nakaradnoj BiH je dozvoljeno i nikada niko, nažalost, neće odgovarati za ubistva. Ovakav sud ne treba nikakvoj državi, pa ni ovakvoj nakaradnoj BiH. Ova zemlja nema budućnost sve dok ima ovakvo sudstvo - kazao je “Glasu” Kojić i pozvao srpske sudije da napuste sramni Sud BiH.

Oglasio se i predsjednik Boračke organizacije RS Radan Ostojić koji je naveo da je Sud BiH oslobađajućom presudom Drekoviću još jednom potvrdio da ga ne zanimaju srpske žrtve, da je većina procesa za zločine nad Srbima obična farsa i da služe samo za ponižavanje žrtava, njihovih porodica i pravde.

- Da se sudi po pravdi, Drekoviću i pripadnicima Četvrtog korpusa takozvane Armije BiH trebalo je suditi i za brojna druga dešavanja u kojima je stradao veliki broj Srba sa područja Konjica, a ne samo za pogibije srpskih civila u Kalinoviku - kazao je Ostojić.

Ostojić je rekao da je ovo još jedna u nizu sramotnih, ali, nažalost, i očekivanih odluka Suda BiH.

- Ova presuda Suda BiH je još jedan korak unazad u procesu potpunog pomirenja na području BiH i u razgradnji složene državne zajednice BiH - zaključio je Ostojić.

Uporedo sa donošenjem pravosnažne oslobađajuće presude Drekoviću, Sud BiH je izrekao prvostepenu presudu kojom su desetorica optuženih u predmetu “Ranko Balaban i drugi” za zločine u tadašnjoj opštini Bosanski Novi osuđeni na ukupno 162 godine zatvora. Tako su Ranko Balaban, Ratko Goronja, Nikola Reljić, Mirko Odžić, Ranko i Dragan Baltić osuđeni na po 18, a Rajko Karlica, Milenko Brčin, te Milenko Babić na po 15, dok je Miroslav Kapetanović osuđen na devet godina zatvora za zločine na području Bosanskog Novog. Na teret im je stavljen progon nesrpskog stanovništva - ubistva, prisilno preseljenje, mučenje i druga nečovječna djela. Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

Zločin bez kazne

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović istakla je da je Sud BiH antisrpska inkvizicija i praonica ratnih biografija bošnjačkih komandanata koja nas svojim odlukama uporno ubjeđuje kako ne treba da mu vjerujemo.

- Još jedan zločin bez kazne, još jedna uvreda za žrtve i njihove porodice - naglasila je Cvijanovićeva povodom odluke Suda BiH koji je oslobodio Ramiza Drekovića optužbi za zločine nad Srbima u Kalinoviku 1995. godine

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana