Sud BiH potvrdio oslobađajuću presudu dvojici Fočaka

GS
Sud BiH potvrdio oslobađajuću presudu dvojici Fočaka

SARAJEVO - Sud BiH potvrdio je oslobađajuću presudu Spomenku Novoviću i Borislavu Pjani u predmetu koji se vodio zbog navodnih zločina u Foči 1992. godine.

Naime, Sud BiH je 26. januara otpremio drugostepenu presudu u predmetu Spomenko Novović i dr. kojom je odbijena kao neosnovana žalba Tužilaštva BiH i potvrđena prvostepena presuda ovog Suda od 6. jula 2023. godine, prenosi Klix.ba.

Prvostepenom presudom od jula prošle godine, Novović i Pjano oslobođeni su optužbi za navodne zločine u Foči 1992. godine.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Mediha Pašić je u obrazloženju presude rekla kako Sud van razumne sumnje nije mogao utvrditi da su optuženi počinili djela koja su im stavljena na teret, te su oslobođeni po svim tačkama optužnice.

Prvostepena presuda

Spomenko Novović i Borislav Pjano oslobođeni optužbi za ratne zločine u Foči 1992. godine

Novović i Pjano su uhapšeni 2020. godine, po nalogu Tužilaštva BiH zbog, kako je ranije navedeno u optužnici, sumnje se za izvršenje krivičnih djela ubistva, nečovječnog postupanja i pljačkanja civila bošnjačke nacionalnosti na području Foče i okoline, u ljeto 1992. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana