Sud BiH naredio raspisivanje međunarodne potjernice za Milenkom Živanovićem

GS
Sud BiH naredio raspisivanje međunarodne potjernice za Milenkom Živanovićem

SARAJEVO - Sud BiH izdao je naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice za nekadašnjim komandantom Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske Milenkom Živanovićem optuženim za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Srebrenice i Žepe u julu 1995. godine.

Kako piše Detektor, nakon što se Živanović tri puta nije pojavio u sudnici na izjašnjenju o krivici, na posljednjem održanom ročištu je Tužilaštvo BiH zatražilo da mu bude određen pritvor i raspiše međunarodna potjernica.

Iako se ovim mjerama usprotivio Živanovićev branilac Petko Pavlović, Sud je potom donio rješenje kojim je određen pritvor. Odbrana je uložila žalbu na ovo rješenje, ali ona je odbijena kao neosnovana.

Nakon određivanja pritvora, Sud je zatražio i preostalu dokumentaciju potrebnu za raspisivanje međunarodne potjernice, te su iz Tužilaštva za Detektor potvrdili da je ona i dostavljena početkom jula, nakon čega je donesena naredba za raspisivanje međunarodne potjernice za Živanovićem.

Na prethodno zakazanim ročištima za izjašnjenje o krivici u Sudu BiH su navodili da je sva tri puta došlo do problema pri uručivanju poziva optuženom u Srbiji, gdje je nastanjen, te da Sud nije obaviješten zbog čega, bez obzira na urgencije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana