Stupar: Sud BiH progoni Srbe, zločini tzv. armije RBiH nekažnjeni

Srna
Stupar: Sud BiH progoni Srbe, zločini tzv. armije RBiH nekažnjeni

ŠEKOVIĆI - Predsjednik Boračke organizacije opštine Šekovići Miloš Stupar izjavio je da Sud i Tužilaštvo BiH nipodaštavaju žrtve na srpskoj strani, dok ih na drugoj izmišljaju i manipulišu brojkama kako bi Srbe predstavili kao "genocidan narod".

Stupar je rekao da se moraju preduzeti koraci kako bi bile ukinute optužnice protiv nevinih Srba koje Sud BiH progoni od svog osnivanja 2003. godine, dok su na slobodi počinioci zločina nad srpskim civilima na području Birča.

"Sud i Tužilaštvo BiH trebali bi da budu kuće prava i pravde, ali da su daleko od toga, jer od prava i pravde nema ništa sve dok se optužuju i osuđuju samo Srbi", rekao je Stupar povodom podizanja optužnice protiv sedam pripadnika Vojske Republike Srpske za navodni genocid na području Šekovića i Vlasenice u julu 1995. godine.

On je podsjetio na ubistva srpskih civila u selima Trnovo, Korijen, Kalabače, Jelačiće, Glođansko Brdo iz kojih je vidljivo da su počinici imali namjeru da Srbi nestanu na tom području.

"Ubijeni su nevini civili u svojim kućama, a zločince još nije stigla kazna. Znamo za pripadnike takozvane Armije BiH koji se terete za genocid, zločin protiv čovječnosti, ratni zločin protiv civilnog stanovništva, protiv ranjenika i koji za ove zločine nisu odgovarali", dodao je Stupar.

Ukoliko pripadnike takozvane Armije BiH i optuže, kaže Stupar, oni budu osuđeni na minimalne kazne, dok se Srbima izriču drakonske.

On je naveo da će Boračka organizacija Šekovići pružiti pomoć sedmorici pripadnika Vojske Republike Srpske protiv kojih je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu za navodni genocid na području Šekovića i Vlasenice u julu 1995. godine.

Stupar je bivši komandant Drugog odreda Specijalne policije Republike Srpske koga je Apelaciono vijeće Suda BiH oslobodilo optužbi za učešće u ratnim dešavanjima u Srebrenici 1995. godine, dok je u prvostepenom postupku bio osuđen na 40 godina zatvora.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv sedmorice komandanata i pripadnika Vojne policije Drinskog korpusa Birčanske brigade i 10. diverzanskog odreda pri Glavnom štabu Vojske Republike Srpske koja ih tereti za navodni genocid na području opština Šekovići i Vlasenica u julu 1995. godine.

Optužnicom su obuhvaćeni Ratko Vujović, Ljubomir Vlačić, Vitomir Pepić, Milovan Ognjenović, Goran Višković, Željko Dupljanin i Vlastimir Golijanin, saopšteno je iz Tužilaštva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana