Nema mira dok se Evropa ne vrati Evropljanima

Veljko Zeljković
Nema mira dok se Evropa ne vrati Evropljanima

BANjALUKA - Dok se Evropa ne vrati Evropljanima ni mira i stabilnosti u regionu biti neće. Mora se pojaviti neko nalik Aleksandru Makedonskom koji bi presjekao Gordijev čvor, kako bi se odagnali svi bezbjednosni izazovi, rizici i prijetnje.

Kaže ovo za “Glas Srpske” general-major u penziji i bivši načelnik Uprave za strategijsko planiranje Vojske Srbije Božidar Forca, analizirajući vojne, političke ali i ekonomske sukobe velikih sila na prostoru Evrope, koji svakim danom postaju sve otvoreniji i opasniji po budućnost Starog kontinenta. Prema njegovim riječima, Evropa se danas nesumnjivo nalazi na sudbonosnoj raskrsnici - prekretnici. Kako je pojasnio, Evropa je sebi dozvolila da ratoborni NATO, s kojim se upravlja iz SAD, ovlada njom u svakom segmentu - bezbjednosnom, političkom, ali i ekonomsko-finansijskom pretvarajući je u klasičnu koloniju.

Kada je, kako pojašnjava, bio usvajan takozvani Lisabonski sporazum, bilo je predviđeno, između ostalog i osnivanje zajedničke evropske odbrane, što ni do danas nije sprovedeno u djelo.

- To prvobitno nije dala Velika Britanija, dok je bila članica Evropske unije, a kasnije je to osporeno i od strane same Amerike. Nije im bilo u interesu, imali su druge planove. U tom periodu, Evropa je sve davala, žrtvovala, kako bi ekonomski ojačala. Međutim, to je došlo na naplatu, jer je ona sada u potpunosti potčinjena američkim interesima. Možda bi pojedine zemlje i izašle iz čeličnog zagrljaja, ali pitanje je da li to i mogu - istakao je Forca.

Smatra i da u Evropi postoji veliki Gordijev čvor, kog Evropljani moraju sami presjeći. I dok to ne urade, kako kaže, neće se vratiti u poziciju da sami budu krojači svoje sudbine.

- To ne može biti Amerika, a ni Rusija. Ako u tome uskoro ne budu uspeli bojim se da će se suočiti sa još većim problemima. Ostaće i dalje američki vazali, a što duže to budu bili, nastaviće sa trasiranjem puta ka raspadu. I dok je tako i ovi naši prostori su u opasnosti - kategoričan je Forca. 

Stručnjak za geopolitiku Milomir Stepić kaže da rušenjem Berlinskog zida i okončanjem hladnog rata podijeljenost Evrope, nažalost nije okončana, iako je na prvi pogled izgledalo da će se to dogoditi. Navodi da je samo preoblikovana i pomjerana kontaktna linija, koja je postala konfliktni pojas sa mogućnošću da se pretvori u novu gvozdenu zavjesu.

- Onaj deo Evrope koji pripada Evropskoj uniji i NATO savezu, već dugo se suočava sa krizom identiteta, problemima unutrašnje kohezije, migrantskim pitanjem i ekonomskim usporavanjem, koji su usled sukoba u ukrajinskoj areni samo privremeno skrajnuti. Pred njim je krucijalni izazov, da li će ostati najvažniji američki mostobran ka zapadu Evroazije, te pod patronatom SAD nastaviti sa čvršćom integracijom i teritorijalnim širenjem ili će krenuti putem geopolitičke emancipacije, ostvarenja ideje Evrope-nacija - naveo je Stepić. 

Hod po dasci

Božidar Forca podsjeća da su SAD natjerale evropske zemlje da izađu iz kineskog Puta svile.

- Isterali su i Rusiju te ekonomski gledano Nemačku bacili na kolena. Vašington sada bere plodove svoje strategije. Sve dok se Evropa ne vrati sebi, nema budućnosti. Baš kao i u slučaju energenata. Bez ruske nafte, a pogotovo gasa, ona teško može preživeti. To je jedini izlaz - smatra Forca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana