Stručnjaci na obalama Une od oktobra

Marijana Miljić Bjelovuk
Stručnjaci na obalama Une od oktobra

BANjALUKA - Sve strane u BiH ulažu maksimalne napore u borbi protiv namjere Hrvatske da odlaže radioaktivni otpad sa druge strane Une, a nadležna ministarstva dvije vlade održaće u ponedjeljak sastanak na kojem će odlučiti kada će stručni timovi izaći na teren i početi sa istraživanjima oko Novog Grada.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Bojan Vipotnik rekao je da privode kraju sve aktivnosti u vezi sa izlaskom stručnih timova na teren.

- Institut za javno zdravstvo te Hidrometeorološki i Geološki zavod RS privode kraju završne pripreme i sve ostalo što je potrebno da bi izašli na teren. Održaćemo sastanak u ponedjeljak sa kolegama iz federalnog Ministarstva ekologije i turizma i njihovim paritetnim institucijama na kojem ćemo analizirati sve što je do sada urađeno i utvrditi datum kada izlazimo na teren - rekao je “Glasu” Vipotnik i dodao da s obzirom na to da je kraj septembra stručni timovi početkom oktobra trebalo bi da krenu sa analizama.

Pojašnjava da će se stručni timovi raditi geološka i seizmološka istraživanja, ali i procjenu nultog stanja radioaktivnosti.

- Radiće čitav niz istraživanja. To će potrajati, jer će za neka istraživanja biti potrebno da budu sprovedena u određenom godišnjem dobu. Nalazi koje dobijemo biće veoma značajni u daljim procesima u našoj argumentaciji zašto Trgovska gora nije dobra lokacija za namjere Hrvatske da tamo skladišti radioaktivni otpad - poručio je Vipotnik.

Za istraživanja tla, podsjeća Vipotnik, Vlada Srpske odobrila je milion maraka, a trenutno su u fazi prebacivanje oko 960.000 Geološkom zavodu.

- Dio novca biće uplaćen i Institutu za javno zdravstvo, koji će sprovoditi fazu istraživanja nulte radioaktivnosti. Federalnom ministarstvu odobreno je 250.000 KM za iste namjene, od čega bi 100.000 trebalo da bude utrošeno za nabavku jedne seizmološke stanice. Taj novac trebalo bi da bude realizovan putem Fonda za zaštitu ekologije. Međutim zbog kadrovske promjene na čelu tog fonda usporena je realizacija tog plana - naveo je Vipotnik.

Predsjedavajući Ekspertskog tima za praćenje stanja i aktivnosti u vezi sa problematikom odlaganja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori Emir Dizdarević rekao je da je za istraživanje potrebno odobrenje vlada Srpske i FBiH koje bi trebalo i da izdvoje novac za izlazak na teren i uzimanje uzoraka, kao i kontrolna bušenja.

- Profesori iz Ekspertskog tima će nadzirati sve aktivnosti i pratiti da li se radi po našem pripremljenom Projektnom zadatku - kazao je “Glasu” Dizdarević i dodao da čekaju i odgovor Hrvatske na primjedbe koje su dali na sadržaj studije uticaja na okolinu koju je BiH zaprimila krajem februara.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane “Krško”, kao i postojeći institucionalni otpad, skladišti na mjestu bivše kasarne “Čerkezovac” na Trgovskoj gori, koja se nalazi na području opštine Dvor, odnosno s druge strane Une.

U Trebinju o Trgovskoj gori

Bojan Vipotnik rekao je i da stručnjaci sa fakulteta u Srpskoj rade određena stručna istraživanja da bi pobili namjere Hrvatske da na Trgovskoj gori odlaže radioaktivni otpad.

- Nastavljamo i sa nizom drugih aktivnosti kada je riječ o ovom pitanju. Organizovaćemo veliku konferenciju o klimatskim promjenama u oktobru na kojoj ćemo takođe sa stručnjacima iz Srbije govoriti i o Trgovskoj gori - poručio je Vipotnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana