Stručni timovi već dva mjeseca u Novom Gradu: Dokazi protiv Hrvatske uskoro na stolu

Marijana Miljić Bjelovuk
Stručni timovi već dva mjeseca u Novom Gradu: Dokazi protiv Hrvatske uskoro na stolu

BANjALUKA - Stručni timovi iz BiH već više od dva mjeseca sprovode istraživanja u Novom Gradu sa ciljem pobijanja namjera Hrvatske da sa druge strane Une odlaže nuklearni otpad, a prvi rezultati tih aktivnosti trebalo bi uskoro da stignu na adresu nadležnih institucija.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Bojan Vipotnik rekao je da istraživanja u Novom Gradu za sada teku planiranom dinamikom.

- Institut za javno zdravstvo RS je već uradio jedan set istraživanja i trebalo bi uskoro da imamo prve rezultate. To je samo prva faza njihovog istraživanja, odnosno prvi set nalaza i podataka. Oni će nastaviti sa radom, ali će sukcesivno izbacivati rezultate svojih analiza - kazao je “Glasu Srpske” Vipotnik.

Naglasio je da je završena i revizija plana aktivnosti istraživanja koje će sprovoditi Zavod za geološka istraživanja RS.

- Oni će u najkraćem mogućem roku raspisati javne pozive za izvođenje radova u skladu sa revidiranim akcionim planom. Geološka istraživanja iziskuju i različita godišnja doba. U skladu sa ovim trenutnim prilikama ta njihova istraživanja biće usmjerena na ona koja bi trebalo izvoditi u trenutnim uslovima, odnosno u doba zime - poručio je Vipotnik.

Naglasio je da je na sjednici Koordinacionog odbora dogovoreno i da sve institucije koje sprovode i koje će sprovoditi istraživanja u Novom Gradu imaju po svog člana u Ekspertskom timu, čime će se ostvariti neposredna komunikacija između svih članova koji su uključeni u aktivnosti pobijanja namjera Hrvatske da sa druge strane Une, na Trgovskoj gori, skladišti nuklearni otpad.

- Sve institucije rade u domenu svog posla ono što treba kako bismo imali precizne podatke - poručio je Vipotnik.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković je prilikom posljednje posjete Sarajevu u oktobru ove godine izjavio da 2028. godine neće odlagati nuklearni otpad na Trgovskoj Gori, a Vipotnik navodi da su zatražili i zvaničan odgovor od Hrvatske o tom pitanju.

- Putem Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa i Ministarstva inostranih poslova uputili smo zvaničan dopis Vladi Hrvatske da nam potvrdi ono što je Plenković rekao. Želimo da nam tu informaciju i zvanično potvrde, a mi nastavljamo da radimo kako smo i planirali i prije same izjave Plenkovića. Njegova izjava ne mijenja naše aktivnosti, neće ih usporiti, a niti odložiti - zaključio je Vipotnik.

Naknade

Na sjednici Savjeta ministara BiH danas će se naći dvije informacije Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, a tiču se Trgovske gore. Prva se odnosi na realizaciju odluke o utvrđivanju visine pojedinačne jednokratne novčane naknade za rad članovima i sekretaru Pravnog tima za izradu Strategije zaštite pravnog interesa BiH u vezi sa pitanjem odlaganja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori. Pred ministrima je i prijedlog odluke o utvrđivanju visine pojedinačne jednokratne novčane naknade za rad članovima Ekspertskog tima koji se bavi pitanjima skladištenja nuklearnog otpada sa druge strane Une. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana