Štrbac: Odblokirati postupak protiv hrvatskih pilota pred Višim sudom u Beogradu

GS
Štrbac: Odblokirati postupak protiv hrvatskih pilota pred Višim sudom u Beogradu

BOSANSKI PETROVAC - Direktor Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac očekuje da se pred Višim sudom u Beogradu odblokira postupak protiv četvorice visokih hrvatskih oficira i pilota zbog zbog granatiranja izbjegličkih kolona krajiških Srba 7. i 8. avgusta 1995. godine na Petrovačkoj i Prijedorskoj cesti.

"Bezrazložno je mirovanje ovog postupka pred Višim sudom u Beogradu. Kako možemo očekivati od Zagreba da sudi počiniocima ovog zločina i drugih zločina nad Srbima ako pravosuđe Srbije to samo ne radi?", rekao je Štrbac Srni, nakon parastosa na Petrovačkoj cesti u mjestu Janjila, kod Bosanskog Petrovca gdje je danas prisustvovao obilježavanju 29 godina od bombardovanja srpske izbjegličke kolone u pogromu "Oluja".

Prema njegovim riječima, u ovom predmetu zapelo je kod pitanja da li su optuženi hrvatski oficiri i piloti koji su po komandnoj odgovornosti optuženi primili pozive.

"Za Viši sud u Beogradu je nepotrebno da čeka ovaj dokaz i nikad ga neće dobiti, jer se hrvatska Vlada na službenom sajtu oglasila da ne priznaje i neće postupati po beogradskoj optužnici", pojasnio je Štrbac.

"Srbija ima sve pravne alate da sudi za ratne zločine počinjene nad Srbima na području bivše Jugoslavije", naglasio je Štrbac i dodao da se porodice žrtava stradalih na Petrovačkoj i Prijedorskoj cesti i dalje pitaju zašto se ne sudi u odsustvu hrvatskim pilotima koji su počinili ovaj zločin.

Krivično vanpretresno vijeće Odjeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu 3. juna 2022. godine potvrdilo optužnicu Tužilaštva za ratne zločine zbog granatiranja izbjegličkih kolona krajiških Srba 7. i 8. avgusta 1995. godine na Petrovačkoj i Prijedorskoj cesti protiv četvorice visokih hrvatskih oficira i pilota zbog krivičnog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu.

Na Petrovačkoj cesti u mjestu Janjila u opštini Bosanski Petrovac danas je služen parastos poginulima srpskim civilima u bombarodvanju hrvatske avijacije 1995. godine u pogromu "Oluja", prislužene su svijeće i položeni vijenci i cvijeće na spomenik.

Obilježavanju su prisustvovali ministar rada i boračko-invalidske zaštite Danijel Egić, ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Srpske Željko Budimir, predstavnici "Veritasa", porodice ubijenih Krajišnika.

Hrvatska avijacija ubila je tada najmanje 12 ljudi, među kojima i četvoro djece.

Zločinačka vojno-policijska akcija "Oluja" počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije, te jedinica HVO-a na području Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla zastavu Hrvatske, dok su kolone izbjeglica preko srpskih teritorija u BiH krenule ka Srbiji.

Prema podacima "Veritasa", tokom "Oluje" iz domova je protjerano više od 220.000 krajiških Srba, a na evidenciji se nalaze imena 1.893 poginulih i nestalih Srba iz ove akcije i poslije nje, od kojih je 1.236 ili 65 odsto civila, a među njima tri četvrtine onih koji su u tom trenutku bili stariji od 60 godina.

Međunarodni sud pravde je u presudi iz februara 2015. godine "Oluju" okvalifikovao kao etničko čišćenje, ali ne i kao genocid, mada svjetski eksperti za tu oblast tvrde da je ta operacija imala sve karakteristike genocida. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana