Stravični detalji ubistva Kristine, kćerke na grobu ostavile poruku na srpskom

G.S.
Foto: Dejli Mejl

BINIGEN - Otac ubijene finalistkinje Mis Švajcarske, Kristine Joksimović, pronašao je njenu glavu u kesici za smeće u vešernici, gdje su njeni ostaci, koji su djelimično samljeveni u blenderu, ostavljeni dok su njena mala djeca igrala u blizini, nesvjesna onoga što se dešavalo.

Kako je ekskluzivno otkrio porodični prijatelj za Dejli Mejl Kristina Joksimović (38) bila je ugušena, raskomadana i odsječena joj je glava, a za ovaj monstruozan zločin osumnjičen je njen muž, koga su švajcarski mediji identifikovali kao Tomasa (41), s obzirom na to da se po tamošnjim zakonima ne može objaviti pravoime zbog pretpostavke nevinosti.  

Kako se navodi, on je Kristini nakon ubistva izvadio matericu.  

Njene ostatke otkrio je njen užasnuti otac 13. februara, a prijatelj porodice je rekao da je pronašao crnu kesu sa plavom kosom koja je virila iz vešernice velike kuće na “zlatnom brdu” u Binigenu, blizu Bazela, mjestu na kojem žive imućniji ljudi, prenosi Telegraf

„Kada je otvorio crnu kesu, vidio je njenu odsječenu glavu sa kosom koja je još bila pričvršćena”, izjavio je prijatelj porodice, koji je rekao i da poznaje Kristinine roditelje i druge rođake već godinama.  

Jezivo otkriće  

Kristinin otac je do uznemirujućeg otkrića došao nakon što je bio u kući nekoliko sati, večerajući sa svojim unukama, uzrasta tri i četiri godine, i razgovarajući sa Tomasom, koji se uporno pravio da ne zna gdje mu je supruga, prema jednoj od Kristininih bliskih prijateljica.  

Njeni roditelji su se prvi put zabrinuli kada su dobili poziv iz vrtića njihove unuke, odakle su ih pozvali da dođu po djecu pošto njihova ćerka nije došla.  

Prilikom odvođenja djece kući, Tomas je tvrdio da ne zna gdje je Kristina i ponudio je njenom ocu nešto da popije.  

„Satima se pretvarao kao da je sve u redu, razgovarajući sa njenim ocem i pripremajući večeru za sve prije nego što je djecu stavio u krevete. Njen otac je otišao da pokupi njenu majku i vratio se kući.”  

„Tomas je stalno insistirao da ne zna gdje je Kristina i tvrdio je da ona 'ponekad samo ode'.”  

„Njena majka je željela da prijavi nestanak policiji, ali nisu mogli ništa da urade jer nije bila nestala više od jednog dana, a Tomas je na kraju spustio telefon”, rekla je prijateljica.  

Dok je Tomas razgovarao sa svojom svekrvom, Kristinin otac je tražio tragove svoje ćerke u svakoj prostoriji kuće.  

 

Kada je stigao do „izolovanog bunkera sa debelim betonskim zidovima” u podrumu, gdje se nalazi vešernica, vidio je veliku crnu kesu sa pramenovima kose koji su virili.  

„Kada je otvorio kesu i pronašao njenu odsječenu glavu unutra, pobjegao je iz garaže kroz vrata vičući i rekao prolazniku da pozove policiju, prije nego što se vratio kući da se suoči sa svojim zetom, koji je bio zapanjen jer vjerovatno nije mislio da će neko pronaći njeno tijelo.”  

„Kada je policija stigla u kuću i odvela Tomasa u lisicama, hladno je rekao njenoj majci: 'Pa, rekli ste mi da ćete se samo kratko zadržati.' Nije pokazao nikakvo kajanje. Koliko moraš biti poremećen da ne pokažeš nijednu emociju?”, pitaju se prijatelji.  

Ogroman šok  

Drugi izvor, 59-godišnji prijatelj porodice, rekao je da je ubistvo Kristine bilo „ogroman šok” za porodicu.  

„Njen otac je jak i nekako se drži, ali očigledno trenutno prima psihološku pomoć. Njena smrt ga razara.”  

„Njena majka je potpuno uništena. Svakodnevno ide kod psihijatra, ne može da se nosi sa tim, što je razumljivo.”  

Kristina bliska prijateljica je dodala: „Ne znam šta da kažem njenim roditeljima. Ne možete ih utješiti ničim, jer pravda za nešto ovako ne postoji, bez obzira koliko će dugotrajna kazna biti.”  

Prošle nedjelje, Tomasu su švajcarski savezni sud u Lozani odbili zahtjev za puštanje iz pritvora — nakon što je već bio odbijen na nižem sudu — budući da je istraga koja je u toku pokazala da postoje „konkretne naznake mentalne bolesti” u vezi sa slučajem.  

„Prošla nedjelja je bila posebno teška za nas, njene prijatelje, nakon što su ovi strašni detalji izašli na svjetlo u sudu. Od kada je umrla, samo funkcionišemo i imamo trenutke kada sve što možemo da radimo je da plačemo”, rekla je Kristinina prijateljica.  

„Ovo su ožiljci, duboki ožiljci, koji će ostati cio naš život.”  

Rekla je i da je bila prijatelj sa Kristinom dugo prije nego što je upoznala Tomasa, ali je željela da ostane anonimna zbog straha od posljedica ako bude pušten iz pritvora.  

„Ako izađe, svi smo u opasnosti, posebno njegova djeca”, rekla je.  

 

Srceparajuća poruka ćerkica i borba za starateljstvo  

Kristinine male ćerke dobile su tretman kod dječijih psihologa, koji su im na sahrani objasnili da je njihova mama „otišla da spava” i da „nije više tu”, prema prijatelju porodice.  

Sada, osam mjeseci nakon strašnog ubistva, prijatelji i poznanici i dalje ostavljaju cvijeće ispred Kristinine kuće i na njenom grobu.  

Takođe, na njenom grobu je dirljiv umjetnički rad koji su njene ćerke napravile, sa natpisom na srpskom jeziku: „Volimo te.”  

Prijateljica porodice je otkrila da se vodi borba za starateljstvo nad dvoje djece, o kojoj žele da se brinu Kristini roditelji i njena sestra.  

Kristini roditelji se navodno smatraju suviše starima da bi dugoročno brinuli o malenim djevojčicama, a njihovo mentalno stanje je takođe dovedeno u pitanje.  

I Tomasova sestra, koja živi u njegovom rodnom gradu Bernu sa svojom porodicom, sada je podnijela zahtjev za starateljstvo, tvrdi Kristinina prijateljica. Sestra navodno ima podršku svog i Tomasovog oca milionera, kao i njegovih kolega advokata.

“Kristinini roditelji su iz srednje klase i ne mogu da pobijede protiv skupih advokata njegove porodice”, rekla je prijateljica porodice.

Navodna borba za starateljstvo dolazi nakon što je Dejli Mejl otkrio sve detalje onoga što se dogodilo Kristini, na osnovu sudskih dokumenata.

Izvještaj obdukcije pokazuje da je Kristini glava odsječena kada je njen muž rasparčao njeno tijelo pomoću kružne testere, noža i baštenskih makaza.

Takođe je “pažljivo uklonio” Kristininu matericu, koja je bila jedini organ koji je izvučen iz njenog torza, a za ovo “namjerno sakaćenje ili ritualno degradiranje tijela” se vjeruje da ukazuje na to da Tomas ima mentalni poremećaj, prema sudskim spisima.

Neki dijelovi Kristininog tijela su samljeveni u moćnim industrijskim blenderom, a neke je rastvorio u hemikalijama.

Istražitelji su otkrili da je, dok je rasparčavao tijelo majke dvoje dece, Tomas puštao Jutjub video snimke na svom telefonu.

Obdukcija je pokazala da je uzrok Kristinine smrti bilo davljenje, sa “crvenim tragom na vratu”.

Njeno tijelo je pokazalo znakove povreda nastalih pre smrti, sa posjekotinama na obrazu, ispod obrve i na nosu, kao i nekoliko modrica na desnoj potkoljenici, stopalu, lopaticama i potiljku.

Detaljno ispitivanje Kristinine glave otkrilo je rane koje ukazuju na to da je je njena kosa čupana.

Stručnjaci koji su analizirali rasparčavanje njenog tijela rekli su da je Tomas koristio kružnu testeru, nož i par baštenskih makaza, prije nego što je bacio različite dijelove tijela u blender.

Švajcarski mediji izveštavaju da je Tomas priznao da je ubio Kristinu, ali da tvrdi da se to desilo u samoodbrani nakon što ga je napala nožem. Potom je navodno rekao da je rasparčao bivšu manekenku - sa kojom ima dvoje dece - “u panici”.

Istražitelji su rekli da je Tomas pokazao “nedostatak empatije i hladnokrvnost nakon što je ubio svoju ženu” i da je prikazao “sadističko-sociopatske osobine” u njihovoj psihološkoj proceni, dok su tužioci izjavili da je biznismen uhvatio partnerku za vrat i udario je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana