Stranke "Trojke" za usvajanje izmjena Izbornog zakona

Srna
Stranke "Trojke" za usvajanje izmjena Izbornog zakona

SARAJEVO - Političke partije SDP BiH, Narod i pravda i Naša stranka podržavaju usvajanje izmjena Izbornog zakona BiH kojim bi se obezbijedili transparentan i pošten izborni proces, navodi se u zajedničkom saopštenju ove tri stranke.

Nakon što je Kristijan Šmit danas zatražio od Parlamentarne skupštine BiH da u što skorijem roku donese izmjene i dopune Izbornog zakona BiH s ciljem, kako je rekao, zaštite integriteta izbornog procesa ili će u suprotnom on to uraditi, iz "Trojke" su naveli da već godinama insistiraju na sličnim rješenjima.

U saopštenju se dodaje da uvođenje novih tehnologija ne samo da bi povećalo transparentnost, već bi imalo i pozitivan efekat na same građane i njihovo povjerenje u izborni proces i važnost svakog glasa.

Iz "Trojke" podsjećaju da se već godinama vode pregovori kako bi domaći politički akteri zajednički došli do rješenja.

- Nažalost, u više navrata ovakvi pokušaji su propali iako su uvijek imali našu bezuslovnu podršku. Pozivamo domaće političke aktere, a posebno poslanike „Trojke“, da ponovo iniciraju usvajanje rješenja koja bi obezbijedila transparentan i pošten izborni proces - navodi se u saopštenju.

Iz ove tri partije se nadaju da će i sve druge stranke, bez obzira iz kojeg političkog spektra dolazile, podržati rješenja koja istinski unapređuju izborni proces kao ključni segment demokratije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana