Štrajkačka straža ispred pravosudnih institucija

GS
Foto: Dražan Pozderović

BANjALUKA -Pravosuđe u Srpskoj već tri sedmice je u blokadi, trpe privreda i građani, a ne nazire kraj pregovorima između Sindikata pravosuđa i Ministarstva pravde Republike Srpske.

Ispred pravosudnih institucija u Republici Srpskoj danas je Štrajkačka straža, odnosno jednočasovni izlazak administrativnih radnika iz sudova i tužilaštava, kao još jedan vid upozorenja nadležnima u Ministarstvu pravde, piše Srpskainfo.

Radnici kažu traže samo ono što im po zakonu pripada i tvrde da neće odustati.

Daktilograf u Okružnom javnom tužilaštvu (OJT) Banjaluka Tatjana Bajlović istakla je da je razočarana neuspjelim pregovorima sa resornim ministarstvom koji traju godinu dana.

– Tražimo ono što nam po zakonu pripada i ništa više, tražimo da živimo od svoje plate da svojoj djeci možemo priuštiti normalan život– izjavila je i dodala da imaju veliku podršku i tužilaca i advokata.

-Administrativni radnici u pravosuđu Republike Srpske apeluju na Ministarstvo pravde da sa Sindikatom pravosuđa što prije nađe rješenje kako bi se štrajk prekinuo i svi vratili svojim redovnim obavezama - izjavio je član sindikalne organizacije Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu Neven Kramer.

On je rekao da je potrebno naći adekvatno rješenje koje bi bilo dobro za obje strane i da se administrativni radnici u pravosuđu nadaju da će Ministarstvo pravde i Vlada Srpske to i učiniti.

Kramer je podsjetio da administrativni radnici u pravosuđu Srpske ulaze u četvrtu sedmicu štrajka.

Prema njegovim riječima, oni samo žele minimum dostojanstva i da žive normalno od svog rada.

Ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović izjavio je danas Srni da je cilj ministarstva koje predvodi da sa Sindikatom pravosuđa bude postignut dogovor da bi institucije pravosuđa počele da rade u redovnom režimu.

Bukejlović je istakao da će radi toga razgovori sa predstavnicima Sindikata pravosuđa Republike Srpske biti nastavljen.

On je podsjetio da su se zahtjevi Sindikata pravosuđa odnosili na povećanje plata za 11,9 odsto, uz obezbjeđenje povećanja i usklađivanja plata sa međugodišnjim rastom prosječne plate u Republici Srpskoj, kao i izmjena obračuna minulog staža umjesto dosadašnjih 0,3 na 0,5 odsto.

-Ministarstvo pravde Republike Srpske nije u mogućnosti da prihvati navedene zahtjeve jer budžetom koji je usvojen za ovu godinu nisu predviđena sredstva za povećanje plata - rekao je Bukejlović.

On kaže je podsjetio da je Zakonom o štrajku Republike Srpske uređen postupak organizovanog prekida rada.

-Zato odbacujemo tvrdnje o nezakonitom smanjenju plata. Dakle, navedenim zakonom propisano je da radnik koji učestvuje u štrajku nema pravo na naknadu plate za vrijeme odsustvovanja sa rada zbog učešća u štrajku, ukoliko se poslodavac i štrajkački odbor drugačije ne dogovore - dodao je Bukejlović.

Napominje da je propisano da radnik, koji je dužan da radi za vrijeme trajanja štrajka radi obezbjeđivanja minimuma procesa rada, ima pravo na platu koja mora biti srazmjerna vremenu provedenom u radu.

Uz resornog ministarstva danas su odgovorili da novca za povećanje plata nema, jer nije uvršten u budžet za tekuću godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana