Strah od islamskog terorizma trese Evropu

Ognjen Tešić
Strah od islamskog terorizma trese Evropu

BANjALUKA, BEČ - Ubrzano raste regrutacija među mladim džihadistima, prije svega na propalestinskim protestima, ali i putem društvenih mreža, zbog čega je opravdan postupak sve većeg broja evropskih zemalja da podignu nivo bezbjednosti.

Objavio je ovo austrijski list “Österreich”, pozivajući se na saznanja međunarodnih tajnih službi, uz konstataciju da upravo ta zemlja već dugo predstavlja “sigurnu luku” i utočište povratnika iz radikalnih islamističkih grupa. Poseban strah, navedeno je dalje, nakon nove eskalacije sukoba između Izraela i Hamasa, izazivaju tzv. “vukovi samotnjaci”, pojedinci koji se sada osjećaju “osnaženim” i koji bi mogli izvesti napade širom Evrope.

“Hamas i Muslimansko bratstvo djeluju na ovim prostorima. Posljednjih godina sve su primjetnija putovanja iz Austrije u Gazu, Teheran, Siriju ili u Katar i opet nazad u Beč”, napominje list te dodaje da su osobe bliske tim krugovima pod nadzorom državnih bezbjednosnih organa, baš kao i osobe radikalne islamističe scene u Njemačkoj, ali i BiH.

Stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević kaže za “Glas Srpske” da je prijetnja terorističkim akcijama u Austriji realna te da ona, prije svega, potiče iz BiH.

- Četiri velike vjerske zajednice su formirane na području Austrije, koja je zbog negativnog djelovanja državljana BiH napravila mnoge bezbjednosne korake. Preuzela je EUFOR, da bi putem njega kontrolisala mrežu i organizaciju tih terorističkih grupa i djelovanje na njihovom tlu, a upravljanu iz Sarajeva. Reformisala je čitav vjerski život, pokrenula operaciju “Palmira” i uhapsila 17 državljana BiH i slično - kaže naš sagovornik.

Galijašević naglašava da Austrija zna da je most do napada na nju u stvari BiH.

- Teroristički akt neće vršiti niti organizovati tamnoputi Arapi koji odudaraju od većinskog izgleda stanovnika Beča. Oni su već u startu sumnjivi i stavljeni pod nadzor. Izvršilac određenih akcija mora biti tzv. bijela “Al-Kaida” i one terorističke grupe koje se mogu uklopiti u ukupno stanovništvo Austrije i ne biti primijećeni - upozorava Galijašević.

Bečki nedjeljnik je još prije devet godina pisao o vezama Beča sa radikalnim islamistima iz BiH, koje sežu u devedesete godine i početak rata na prostoru bivše Jugoslavije.

- Centar džihadizma iz BiH je u Beču, ne u Sarajevu, jer u Austriji lakše mogu da regrutuju, a i zato što obaveštajna služba u BiH oštrije djeluje protiv radikalnih lica. Sve više ekstremista putuje između Beča i BiH, a većina ekstremista je živjelo u Austriji i tu se radikalizovalo - naveo je bečki nedjeljnik uz podsjetnik da je vođa vehabija iz Bužima Husein Bilal Bosnić, koji je zbog terorizma osuđen na sedam godina zatvora, prije BiH živio u Austriji.

Na mogućnost terorističkih napada u Evropi upozorio je u razgovoru za “Glas Srpske” i profesor na Fakultetu za bezbjednost i zaštitu u Banjaluci Dragomir Keserović, koji je poručio da će opasnost biti veća kako se rat između Izraela i Hamasa bude razbuktavao i eventualno širio na okolne države.

- Ne treba zaboraviti da je u nekom proteklom periodu veliki broj izbjeglica došao u Evropu. Među njima je najviše bilo Arapa. Već smo vidjeli njihov stav kada je u pitanju ovaj rat. Oni podržavaju palestinsku stranu. S druge strane imamo evropske političare koji pružaju bezrezervnu podršku Izraelu u njegovoj borbi protiv terorizma. I to će sigurno u jednom trenutku dovesti do reakcije tih ljudi, a među kojima sigurno ima i dobar dio militanata i terorista - rekao je Keserović.

Podsjećamo prošle sedmice hicima iz vatrenog oružja u Briselu ubijena su dva Šveđanina, koji su došli da gledaju utakmicu kvalifikacija za Evro 2024. između Belgije i Švedske. Tužioci su napad označili kao terorizam.

“Pratimo situaciju”

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić izjavio je da su bezbjednosne agencije u BiH postupile po njegovom zahtjevu da podignu nivo bezbjednosti te da je dobio odgovor kako one “budno prate situaciju”.

- Naš bezbjednosni sistem ne smije da zatekne neka nepredviđena akcija i mora biti spreman da preventivno reaguje - istakao je Nešić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana