Stojičić: Sljedeće godine "Dani Rusije" u Srpskoj

Srna
Stojičić: Sljedeće godine "Dani Rusije" u Srpskoj

BANjALUKA - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić najavila je da će naredne godine u Srpskoj biti održana manifestacija "Dani Rusije", što je još jedna potvrda odličnih veza u mnogim oblastima, uključujući i kulturu.

Stojičićeva je navela da je bilateralna saradnja sa Rusijom u oblasti kulture na najvišem nivou.

-Kao što naše institucije kulture redovno posjećuju Rusiju, tako i brojni ruski muzičari, umjetnici i pozorišne kuće svoju bogatu kulturu neprestano dijele sa Republikom Srpskom, gdje su uvijek cijenjeni gosti - rekla je Stojičićeva za "Rusku gazetu".

Ona je napomenula i da je u Republici Srpskoj povećano interesovanje za učenje ruskog jezika.

-Naš obrazovni sistem proširuje mogućnosti za podučavanje ruskog jezika. To omogućavaju međudržavni sporazumi, inicijative Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Univerziteta u Banjaluci, kao i Tulskog državnog pedagoškog univerziteta po imenu Lav Nikolajevič Tolstoja, zahvaljujući čijoj podršci je pokrenut Centar za otvoreno obrazovanje na ruskom jeziku, da funkcioniše na Filozofskom fakultetu Univerziteta Istočno Sarajevo - navela je Stojičićeva.

Ona je rekla da očekuje značajne rezultate u ovom pravcu.

-Veoma nam je važno da razmjenjujemo učenike i studente kako bismo prenijeli iskustvo i znanje, što je korisno i za Republiku Srpsku i za Rusku Federaciju - napomenula je Stojičićeva.

Ona je istakla i značaj popularizacije simbola rusko-srpskih bratskih odnosa, među kojima su grof Savva Lukić Vladislavić-Raguzinski i Mihail Miloradovič.

-Neophodno je negovati kulturu sjećanja među budućim generacijama. Važno je zapamtiti svoju istoriju i ne dozvoliti da se zaboravi. To svakako zahtijeva naše zajedničke napore - rekla je Stojičićeva.

Ona je ocijenila da je Sanktpeterburški Forum ujedinjenih kultura, na kojem predvodi delegaciju iz Republike Srpske, veoma značajan međunarodni događaj, koji je okupio predstavnike mnogih zemalja u Sankt Peterburgu.

- Veoma je bitno da Republika Srpska bude ovdje. U tome vidimo dodatne mogućnosti za jačanje saradnje sa Rusijom - naglasila je Stojičićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana