Stojičić: Sajam knjige jedan od najznačajnijih događaja u Srpskoj

Srna
Stojičić: Sajam knjige jedan od najznačajnijih događaja u Srpskoj

BANjALUKA - Međunarodni sajam knjige u Banjaluci predstavlja jedan od najznačajnijih kulturnih događaja u Republici Srpskoj, te je prilika da se promoviše čitanje kao važan dio obrazovanja i kulturnog razvoja, posebno među mladima, poručila je večeras ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić.

Stojičićeva je, obraćajući se na otvaranju 29. Sajma knjige u organizaciji "Glasa Srpske" u Banjaluci, izrazila zadovoljstvo jer ovaj sajam svake godine privlači veliku pažnju javnosti i podsjeća na trajnu vrijednost knjige i čitanja.

"Naš cilj je da djeca i mladi razviju ljubav prema knjizi i shvate čitanje kao ključ za bolje razumijevanje svijeta oko sebe, ali i za bolje razumijevanje sebe samih“, rekla je Stojičićeva.

Ona je navela da je posebno raduje činjenica da je ovogodišnja manifestacija posvećena velikom književniku Branku Ćopiću, povodom četrdeset godina od njegove smrti.

"Ćopić je nezaobilazan dio našeg književnog nasljeđa, a njegovo djelo nastavlja da živi u srcima čitalaca i u svakoj školskoj lektiri. Spomen-kuća `Bašta sljezove boje` u Ćopićevim Hašanima, čuva uspomenu na njegov život i rad, podstičući posjetioce, posebno učenike, da dožive književni svijet koji je on stvorio", rekla je Stojičićeva.

Rukovodilac Sajma Petra Ivić rekla je da je zadovoljna jer Sajam ove godine bilježi znatno veći broj izlagača nego prethodne.

"Mogli smo imati i još izlagača, ali nemamo prostora, te Banjaluka pod hitno mora imati adekvatan prostor za sajmište, prije svega za sajam knjige, jer je on specifičan i zahtijeva veliki prostor", rekla je Ivićeva novinarima.

Svečano otvorena najveća manifestacija pisane riječi u Srpskoj (FOTO/VIDEO)

Ona je napomenula da će, prema riječima izlagača, u dane vikenda knjige biti na značajnom poustu, te pozvala ljubitelje pisane riječi da posjete Sajam.

Savjetnik gradonačelnika Banjaluke Milada Šukalo rekla je da je ovaj sajam najveći festival pisane riječi u Banjaluci i Republici Srpskoj, te da ove godine ima poseban značaj, jer je posvećen liku i djelu Branka Ćopića.

Ovogodišnji sajam knjige, koji će trajati do 23. septembra, održava se u Sportskom centru "Borik".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana