Stojičić: Kočić bi tražio da vodimo brigu o jeziku, pismu i identitetu

RTRS
Stojičić: Kočić bi tražio da vodimo brigu o jeziku, pismu i identitetu

BANjALUKA - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić poručila je da bi danas, više nego ikada, Petar Kočić tražio da srpski narod vodi brigu o svom jeziku, pismu i identitetu, da bude jedinstven, da se Srbi međusobno poštuju i uvažavaju i da čuvaju slobodu i unapređuju Republiku Srpsku.

Stojičićeva je u obraćanju na svečanoj akademiji u okviru manifestacije 59. "Kočićev zbor" naglasila da srpski jezik i ćirilica predstavljaju temelj kulturnog i nacionalnog identiteta i njihova zaštita je ključna za kulturološki opstanak srpskog naroda.

- Svake godine se okupljamo, idemo tragom njegovih misli, koračamo osvijetljeni njegovim riječima i time dokazujemo da je prošlost utkana u sadašnjost, te da rodoljubivost ne može da izblijedi dokle god slijedimo ostavljene nam znakove - rekla je Stojičićeva.

Ona je dodala da se svake godine dodjeljuju "Kočićeva nagrada" i nagrada "Zmijanjče", koje predstavljaju most popločan djelima srpskog velikana Petra Kočića, ali i svih onih koji su slijedili njegove misli i kojima je postao i ostao trajni izvor nadahnuća za pisanje.

Stojičićeva je poručila da je obaveza svih da se djelo i lik Petra Kočića, kao jednog od najznačajnijih književnika sa ovog prostora, sačuvaju od zaborava i da im se da mjesto koje zaslužuju, te čestitala dobitnicima nagrada književniku Matiji Bećkoviću i učenici devetog razreda prijedorske Osnovne škole "Dositej Obradović" Tamari Bilbija.

- Petar Kočić je napisao: `Budi radan i vrijedan član otadžbine, jednom riječju, budi ono što treba da budeš - častan čovjek`. Ovim nas poziva da neprekidno težimo dobru u nama samima - zaključila je Stojičićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana