Stojičić, Gnjatić: Povećanje plata u skladu sa realnim budžetskim mogućnostima

SRNA
Stojičić, Gnjatić: Povećanje plata u skladu sa realnim budžetskim mogućnostima

BANjALUKA - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić rekla je na sastanku sa predsjednikom Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Draganom Gnjatićem da svako povećavanje plata mora biti u skladu sa realnim budžetskim mogućnostima.

Stojičićeva je na sastanku sa Gnjatićem u Banjaluci razgovarala o dosadašnjim povećavanjima plata, kao i o položaju prosvjetnih i radnika u kulturi, te podsjetila da se od 2018. godine kontinuirano svake godine iz budžeta Srpske vrši dodatno izdvajanje s ciljem povećanja plata prosvjetnih radnika i zaposlenih u kulturi.

Ona je istakla da je u toku razgovora sa prosvjetnim radnicima prepoznala njihovu zahvalnost za sva dosadašnja povećanja ličnih primanja, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulutre.

"Oni imaju razumijevanje da interes učenika treba da bude na prvom mjestu i da to podrazumijeva ne samo ulaganje u plate, već i u nastavak infrastrukturnog ulaganja u vaspitno obrazovne ustanove, opremanje škola, kao i sprovođenje edukacija za prosvjetne radnike", istakla je Stojičićeva.

Iz Ministarstva napominju da su predstavnici Sindikata obrazovanja nauke i kulture iznijeli stav da je njihov prioritet da se izvrši povećavanje plata nastavnog osoblja u školama.

Nakon sastanka, Gnjatić je na konferenciji za novinare rekao da očekuje da što prije bude riješeno pitanje izjednačavanja platnih koeficijenata za zaposlene u ovim oblastima sa ostalim budžetskim korisnicima.

Gnjatić smatra da je neprihvatljivo da zaposleni u nauci, kulturi i obrazovanju sa visokom stručnom spremom imaju za oko 300 KM manju platu od onih u organima uprave sa istom stručnom spremom.

Ukazao je da godinama traže od "resornog ministarstva i Vlade da ovaj problem stave na dnevni red i da se ispoštuje memorandum potpisan 2017. godine, kojim je trebalo da bude završeno izjednačavanje platnih koeficijenata krajem prošle godine", te da je na današnjem sastanku to predočio Stojičićevoj.

On je naveo da će predstavnici Sindikata svoje zahtjeve preusmjeriti Vladi Republike Srpske, te se nada da će ona pokazati razumijevanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana