Stojanović kandidat za potpredsjednika FBiH iz reda Srba

GS
Stojanović kandidat za potpredsjednika FBiH iz reda Srba

SARAJEVO - Sarajevski kantonalni odbor SDP-a donio je odluku da kandidat za poziciju potpredsjednika FBiH iz reda srpskog naroda bude Igor Stojanović, poslanik u Skupštini Kantona Sarajevo i delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Prijedlog će biti dalje upućen u proceduru. Potrebno je da kandidature bude ovjerena i u Centralnoj izbornij komisiji (CIK) BiH, a zatim da Parlament FBiH potvrdi imenovanje predsjednika i potpredsjednika entiteta, piše Kliks.

Naredna sjednica Doma naroda će biti održana u petak, 27. januara, ali još nije utvrđen dnevni red. Predstavnički dom bi nakon toga trebao potvrditi imena, no kolegijum još nije razmatrao datum sjednice.

Stojanović je nakon prošlogodišnjih izbora ponovo izabran u Skupštinu Kantona Sarajevo odakle je delegiran u Parlament FBiH. On je i predsjednik Kluba Srba u Domu naroda. Ranije je bio vijećnik u Opštini Centar i Gradskom vijeću Sarajevo. Magistar je ljudskih prava i demokratije u jugoistočnoj Evropi.

Kandidate za funkcije predsjednika, odnosno dva potpredsjednika FBiH predlažu klubovi konstitutivnih naroda u Domu naroda federalnog parlamenta.

CIK je nakon sprovedenih provjera ovjerio kandidature Refika Lende i Lidije Bradare za predsjednika/potpredsjednika FBiH, a još se čeka ime kandidata iz reda Srba, koji takođe treba da prođe provjere.

Protiv Lende, nekadašnjeg komandanta operativne grupe Bosna Zavidovići-Žepče, MUP Republike Srpske je još prije 20 godina podnio izvještaj o ratnom zločinu nad Srbima na području Ozrena i Vozuće 1995. godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana