Stojaković: Veći broj helikoptera značio bi efikasniju intervenciju

Srna
Stojaković: Veći broj helikoptera značio bi efikasniju intervenciju

BANjALUKA - Predsjednik Vatrogasnog saveza Republike Srpske Goran Stojaković izjavio je Srni da požar na području Nacionalnog parka “Sutjeska” i Zelengore gase vatrogasci iz Foče i pripadnici Republičke uprave civilne zaštite, kao i da bi veći broj helikoptera sigurno značio bržu i efikasniju intervenciju.

Stojaković je rekao da su u gašenju vatre angažovani i radnici zaposleni u Nacionalnom parka “Sutjeska”.

-Prema Zakonu o zaštiti od požara i Pravilniku o zaštiti šuma i poljoprivrednih površina, oni prvi i gase požar u Nacionalnom parku. Tek onda se zove vatrogasna jedinica, znači, prvo nastupaju jedinice Nacionalnog parka namijenjene za gašenje požara - pojasnio je Stojaković.

Prema njegovim riječima, ukoliko ove snage nisu dovoljne, prema vatrogasnim propisima, traži se pomoć susjednih vatrogasnih jedinica.

-Imamo na raspolaganju zemaljske snage plus helikopter Helikopterskog servisa Republike Srpske - naveo je Stojaković, te dodao da najbolju procjenu vrše kolege sa terena kada je riječ o dodatnoj pomoći.

Stojaković kaže da se na terenu procjenjuje mogućnost širenja ili presijecanja požara i sa tim informacijama se definišu potrebne snage na zemlji i u vazduhu.

Direktor Republičke uprave Civilne zaštite Boris Trninić upozorio je juče da u Nacionalnom parku “Sutjeska” na lokalitetu Tjentišta gori stoljetna crnogorična šuma i da je neophodno hitno angažovanje helikoptera za gašenje požara Helikopterske jedinice MUP-a Srbije kakao bi pomogao Helikopterskom servisu Republike Srpske i ljudima angažovanim na terenu.

Požar je izbio u petak, 9. avgusta.

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac je odmah reagovao i zatražio od bošnjačkih ministara u Savjetu ministara da hitno i bez odgađanja postupe u skladu sa nadležnostima i u najkraćem roku odobre angažman helikoptera MUP-a Srbije.

Ministar spoljnih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković rekao je da bi vlasti Srpske trebalo da se obrate Oružanim snagama BiH, a tek nakon toga institucijama drugih zemalja, dok je ministar odbrane Zukan Helez rekao da neće odobriti da helikopter MUP-a Srbije gasi požar na teritoriji BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana