Stiže li nam ponovo kolaps elektromreže?

Dnevni Avaz
Stiže li nam ponovo kolaps elektromreže?

Stanje s električnom energijom biće problematično zato što je teško imati prognozu o potrošnji u odnosu na previsoke ljetne temperature.

Kada je cijela Bosna i Hercegovina prije manje od mjesec ostala bez struje na nekoliko sati, kao i dobar dio regiona, građani su se uplašili. Poučeni tim iskustvom, kada je krajem prošle sedmice Federalni hidrometeorološki zavod najavio moguće kvarove u infrastrukturi zbog izrazito visokih temperatura, mnogi su se zapitali je li moguće da se ponovi isti scenarij.

Ne može se to predvidjeti, nema te osobe ni tog stručnog lica koje može predvidjeti - rekao je za "Avaz" generalni direktor "Elektroprivrede BiH" Sanel Buljubašić.
Naglasio je da "Elektroprivreda BiH" kapacitetom odgovara potrebama snabdijevanja konzuma.

Bilo bi veoma nezahvalno reći bilo šta drugo, kao i prognozirati šta se može desiti... Naši kapaciteti su u pogonu, svi funkcioniraju i rade, i to je ono što mi možemo u ovom trenutku uraditi. Hidroelektrane su u nekim dijelovima spuštenih nivoa. Kada nedostaje električne energije, prinuđeni smo da je kupimo na tržištu - istakao je Buljubašić.

Menadžment ove kompanije odgovorio je na pitanje zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Admira Čavalića koliko je koštao uvoz struje 21. juna, kada se kolaps desio. Ta brojka, prema preliminarnim procjenama, dosegla je iznos od gotovo 650.000 KM.

Mi nismo kupovali tu energiju po 500 ili 1.000 eura, koliko je traženo tada. Nismo htjeli. Dizali smo sa svojim sistemom i opet smo uspjeli prvi ući u sistem, podigli smo to za nekih sat i po. Polako smo ulazili u sistem, onako kako to nalaže Nezavisni operator sistema (NOS), koji su koordinatori ulaska u sistem. Mi prvo podižemo više od 400 kilovatne mreže, pa 220, pa 110, pa ovaj naš distributivni dio koji je vezan - rekao je Buljubašić.
Dodao je da se prvo podižu dalekovodi koji održavaju velike potrošače.

Dakle, tamo gdje se uistinu može desiti neka havarija. Onda se ide prema krajnjim potrošačima. Ima neki raspored, pravila koja moramo poštovati. Mislim da smo brzo reagirali i dobro se završilo. Nadam se da neće do toga ponovo doći, ali da neko sada može tvrditi da se neće dešavati, nezahvalno je to prognozirati, uistinu - istakao je Buljubašić.
Naglasio je da će stanje s električnom energijom biti problematično zato što je teško prognozirati potrošnju u odnosu na ove temperature.

Buljubašić je podsjetio da prošli pad nije bio povezan s BiH.

Interkonektivni vodovi su krenuli odozdo, da ne prejudiciramo ko je kriv dok se ne završi istraga koja je u vezi s komisijom koja je formirana na nivou Evropske zajednice. Vidjet ćemo. Mi se trudimo da kupce snabdijemo kako smo to i ugovorili, da ne bude poremećaja - istakao je Buljubašić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana