Stevandić: Zakone usvajaju nadležni organi, ne samozvani stranci u BiH

Srna
Stevandić: Zakone usvajaju nadležni organi, ne samozvani stranci u BiH

BEOGRAD - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić istakao je da zakone u BiH usvajaju nadležni organi, a ne samozvani Kristijan Šmit, da to ne može niko da promijeni i da to ne postoji ni u kakvim ovlaštenjima, pa ni u Bonskim.

"Mi nismo neko ko će odustati od svoje zemlje i onoga što smo dobili Dejtonskim sporazumom, da donosimo odluke i odlučujemo u svojoj zemlji", poručio je Stevandić.

On je napomenuo da u Bonskim ovlaštenjima ne piše da je visoki predstavnik zakonodavac.

"Venecijanska komisija je još 2012. godine napisala da zakone donose nadležna parlamentarna tijela, a ne samozvani stranci", rekao je Stevandić.

On je naveo da u ovom momentu parlamentarci u Strazburu i u svim zemljama svijeta znaju da Šmit nije legalno postavljen.

"On nema nijedan relevantni dokument i on nije diplomata UN, to svi znaju. I sad pošto smo mi to obznanili i reagovali na mnogo adresa, sad su oni besni na nas", smatra Stevandić.

Komentarišući to što su iz Delegacije EU u BiH saopštili da žale što je rukovodstvo Republike Srpske "odlučilo da podiže tenzije i podriva ustavni poredak BiH", Stevandić kaže da je prava reakcija EU bila da Šmit proizvodi krizu svojom nelegalnom odlukom /o nametanju izmjena Izbornog zakona BiH/, ali da je ona promijenjena, kako kaže, pod jakim pritiskom američke Ambasade u roku od pet dana.

Stevandić je ukazao na to da je ovo najteži momenat za Republiku Srpsku, ali da ona nije u defanzivnoj poziciji.

"I što je veoma važno, mi se ne bavimo nikakvim aktivnostima koje su van zakona i van normalnog političkog spektra. U Republici Srpskoj nema paljenja američkih zastava, primitivnih demonstracija - mi se borimo parlamentarnim načinima. Donosimo rezolucije, deklaracije, zaključke", rekao je Stevandić za RTS.

On je upozorio da se građanima Republike Srpske oduzimaju osnovna prava.

"Mi smo žrtve terorizma. Nama se oduzima pravo na liječenje u našoj zemlji jer su nam blokirani žiro-računi. To nikad niko nije radio. To je neoliberalno i neonacističko. Riječi su teške, ali su istinite. Znači, u ovom momentu ćemo imati ljude u Republici Srpskoj koji su zaradili platu, a ne mogu da je prime, ne mogu da se liječe, da plate osiguranje, da registruju automobile jer su njihovi matični brojevi u svim bankama bez sudske odluke", rekao je Stevandić.

Predsjednik Narodne skupštine poručio je da Republika Srpska, uprkos svemu, nikada nije zatvorila vrata pregovorima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana