Stevandić: Veliki pritisak na Srbe

Srna
Stevandić: Veliki pritisak na Srbe

BANjALUKA- Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da se srpski narod u cijelom regionu suočava sa pokušajima ograničavanja njegovih prava, dok se lideri Srpske i Srbije Milorad Dodik i Aleksandar Vučić zbog svojih čvrstih stavova suočavaju sa ozbiljnim pritiscima međunarodne zajednice, ali i unutrašnjih faktora.

-Trenutno se suočavamo s pokušajima ograničavanja prava srpskog naroda u regionu. Veliki pritisak trpe srpski lideri u čitavom regionu, kao što je slučaj u Crnoj Gori, gdje 35 odsto Srba ne može da iskoristi svoja prava, dok se istovremeno za Albance i Bošnjake ta prava osiguravaju u značajno većem postotku, iako takav pristup stvara političku nestabilnost. Stvoren je pritisak na srpski narod u Republici Srpskoj, Crnoj Gori i Kosovu, dok Srbiju više ne mogu lako napadati - rekao je Stevandić.

On je ocijenio da Srbija i njen predsjednik Vučić igraju ključnu ulogu u očuvanju položaja srpskog naroda u regionu, saopšteno je iz Kabineta predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske.

-Ključna uloga Srbije i predsjednika Vučića je u tome da onemogući takav razvoj događaja. Pritisak na Vučića je veliki upravo zato što je on veliki lider koji razumije važnost trenutka i promjene koje tek treba da dođu - naveo je Stevandić.

On je ukazao da postoji zabrinutost zbog nedostatka poštovanja prema Dejtonskom mirovnom sporazumu od dijela međunarodne zajednice.

-Entiteti su bili ključni faktori u stvaranju BiH i ta činjenica daje entitetima određena prava i ovlašćenja za samostalno odlučivanje.

Međutim, postoje krugovi u zapadnom svijetu koji smatraju da ova prava mogu štetiti njihovim strateškim interesima - rekao je Stevandić.
Istakao je državotvorni značaj nedavnog zajedničkog sastanka delegacija Republike Srpske i Srbije u Banjaluci.

-Poruka sa tog skupa, na kojem se razgovaralo o položaju srpskog naroda u regionu, jeste da srpski narod neće odustati od svojih prava i da neće u tome popustiti - naglasio je Stevandić.

Stevandić je za Televiziju “Hepi” istakao da su mnoge strane ambasade preuzele ulogu donosilaca političkih odluka, čime se zaobilazi demokratska volja građana, te naglasio da Republika Srpska čvrsto brani svoj legitimitet i dostojanstvo i da je sposobna samostalno da donosi odluke.

-Republika Srpska je sa te strane neosvojena teritorija, ona je sačuvala svoj legitimitet i dignitet. I zbog toga smo mi okarakterisani kao neposlušni, jer smo sposobni da sami nezavisno donosimo odluke. Politički, ambasade nama ne mogu ništa, ali mogu da nam lično napakoste i otežaju život - naglasio je Stevandić.

Govoreći o konfliktu u Ukrajini, Stevandić je naveo “planovi Zapada možda neće ići onako kako su priželjkivali”, te će se nekim novim ugovorima svijet morati izmijeniti.

-Mi u Republici Srpskoj zato moramo biti istrajni i uporni kao što su i oni koji su stvarali Republiku Srpsku dočekali Dejtonski sporazum pod belikim stradanjima i pritiscima - rekao je Stevandić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana