Stevandić: Ubrzane procedure mogu da spasu mnoge živote

Srna
Stevandić: Ubrzane procedure mogu da spasu mnoge živote

BANjALUKA - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da mnogi životi u Srpskoj mogu da budu spaseni ukoliko se ubrzaju procedure u vezi sa uspostavljanjem registra dobrovoljnih davalaca matičnih ćelija.

Stevandić je na donatorskoj večeri "S ljubavlju hrabrim srcima" u Banjaluci rekao novinarima da oni koji se bave medicinom znaju gdje su uska grla.

On je naveo da je u posljednjih nekoliko godina u Srpskoj 146 osoba oboljelo od akutne i drugih vrsta leukemija i oni su uglavnom liječeni u Kliničkom centru Srbije i Vojno-medicinskoj akademiji, Kliničkom centru u Ljubljani i dio na klinici u Beču.

"Sigurno je da smo ranije imali mogućnost da uradimo HLA tipizaciju i da nađemo pogodne osobe, gdje smo se uglavnom orjentisali na porodice. Činjenica je da ako danas imate dva miliona podataka da ćete naći pogodnu osobu i brže pristupiti transplantaciji nakon hemoterapije", rekao je Stevandić i dodao da mnogi životi mogu da budu spaseni ako se te procedure ubrzaju.

Zahvalivši se na pomoći predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, Stevandić je rekao da je sredstva treba uložiti i u tehnološki proces kako bi u Srpskoj počele da se obavljaju transplantacije matičnih ćelija.

"To bi bio veliki dobitak za sve pacijente iz Srpske, ali i BiH i okruženja i kada tražimo donore, ne po kućama ili regijama, već po onome što se poklapa i što spasava ljudski život", istakao je Stevandić.

U Banjaluci se održava 14. donatorsko veče "S ljubavlju hrabrim srcima", pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Zavod za transfuzijsku medicinu Republike Srpske iskazao je potrebu za uspostavljanjem Registra dobrovoljnih davalaca matičnih ćelija Republike Srpske, odnosno, osnivanje laboratorije za HLA tipizaciju tkiva pri Zavodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana