Stevandić: Svim Srbima iz Srpske omogućiti da glasaju na izborima u Srbiji

Srna
Stevandić: Svim Srbima iz Srpske omogućiti da glasaju na izborima u Srbiji

BANjALUKA - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izrazio je nadu da će svi Srbi iz Srpske nekada dobiti mogućnost da glasaju na izborima u Srbiji, kao što je to slučaj u Hrvatskoj.

Stevandić, koji je danas u Banjaluci glasao na vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji, rekao je da je u pitanju “redovna porodična obaveza”, jer su svi iz porodice više decenija državljani Srbije sa prebivalištem u ovoj državi.

-Želim u Srbiji miran dan, lijep završetak izbornog procesa i nastavak još jedne decenije razvoja i uspjeha. Ovo smatram svečanim danom - rekao je Stevandić novinarima nakon glasanja u Generalnom konzulatu Srbije u Banjaluci.

Na vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji oko 11.500 državljana Srbije koji borave u BiH moći će da glasa na 19 biračkih mjesta.

Za glasanje je potreban važeći identifikacioni dokument Srbije, odnosno lična karta ili pasoš ove države, a biračka mjesta će biti otvorena od sedam  do 20  časova.

BiH nije zaslužila ovakav tretman

Nenad Stevandić izjavio je da su svi narodi u BiH poniženi time što EU nije otvorila pregovore sa BiH, ali je ocijenio i da je očigledno da je to Bošnjacima usputna stvar jer imaju paralelne ciljeve koji su vezani za neku vrstu ostvarivanja dominacije u BiH.

-To gledam sa stanovišta da smo svi u BiH poniženi od EU i da nije pošteno da je Ukrajina dobila pregovora, gdje se protjeruju sveštenici i hapse, a da BiH ne dobije pregovore - rekao je Stevandić.

Prema njegovim riječima, BiH nije zaslužili ovakav tretman i o tome treba da se govori glasno.

-Ne smijemo biti snishodljivi prema Evropi, moramo reći da ovdje nema ni naoružanih straža, da na međuentitetskoj liniji nema sukoba, da je u BiH sve mnogo bolje nego u Ukrajini ili Moldaviji -  izjavio je Stevandić.

Stevandić je ocijenio da je to Bošnjacima, pošto imaju paralelne političke ciljeve sa tim koji su vezani za neku vrstu ostvarivanja dominacije u BiH, očigledno usputna stvar, a da on smatra da je vitalna jer bi u EU smanjili nivo sukoba, netrpeljivosti i potencijalno zaštitili BiH od sukoba.

-Smatram da smo se mi Srbi odgovornije ponijeli prema tome. Iskreno mi je žao i što bošnjačka politička scena nije podigla malo glas protiv toga, ali ipak su Srbi evropski okrenuti dio BiH - zaključio je Stevandić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana