Stevandić: Sve čvršći odnos Srpske i Mađarske

Srna
Stevandić: Sve čvršći odnos Srpske i Mađarske

BANjALUKA - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je danas u Budimpešti da Mađarska i Srpska sjajno sarađuju, te da očekuje da će vrijeme koje dolazi biti vrijeme još bolje saradnje, kako institucionalne, tako i među samim narodima.

On je nakon sastanka sa delegacijom Upravnog odbora Samouprave Srba u Mađarskoj (SSM) rekao da su posjete iz Srpske Mađarskoj sve učestalije i da to ojačava odnos dva naroda i dvije zemlje.

Stevandić je istakao da srpska zajednica u Mađarskoj nije brojna, ali je sjajno organizovana i ima veliku institucionalnu podršku mađarske države, na čemu je jako zahvalan.

Naveo je da Republika Srpska aktivno učestvuje i u razvoju srpske zajednice u Mađarskoj, saopšteno je iz Narodne skupštine Republike Srpske.

Predsjednik parlamenta Srpske je sa delegacijom Upravnog odobra SSM-a, koju su činili predsjednik Vera Pejić Sutor i poslanik u parlamentu Mađarske Ljubomir Aleksov, razgovarao o položaju srpske manjine u Mađarskoj i o nastavku kulturne saradnje.

Stevandić je rekao da u Mađarskoj postoje srpske škole u kojima se njeguje srpski jezik, istorija i tradicija i da se kroz podršku mađarskih institucija saradnja dva naroda prenosi i van granica Mađarske, u Srbiju i Republiku Srpsku.

-Mađarska i Republika Srpska sjajno sarađuju. I kao što vlade Srbije i Mađarske zadnjih desetak godina imaju najbolje odnose u istoriji, očekujem da će vrijeme koje dolazi biti vrijeme još boljeg našeg odnosa, kako institucionalnog, tako i među samim narodima - rekao je Stevandić novinarima.

On je istakao da očekuje da se taj odnos odrazi i na jaču ekonomsku saradnju i podsjetio da je Mađarska pomogla Republici Srpskoj kroz podršku poljoprivrednicima u nabavci mehanizacije.

Posjeta srpskoj školi

Nenad Stevandić danas je u okviru posjete Budimpšeti boravio u Srpskoj osnovnoj školi i gimnaziji “Nikola Tesla” i uručio knjige za školsku biblioteku, te đacima i zaposlenim poručio da ostanu čuvari nacionalne tradicije i kulture.

-Naš narod je velik, jer se isti folklor igra u svim zemljama svijeta, isto se molimo u svim crkvama i istom ćirilicom pišemo. Naša prepoznatljivost nas drži na okupu i čuva našu tradiciju, i to je ono što čini veličinu našeg naroda - rekao je Stevandić i zahvalio direktoru škole za uloženi trud u obrazovanju đaka.

Narodna skupština Republike Srpske uputila je Školi poklon-knjige Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva, a među njima su se našla i izdanja Specijalne biblioteke za slijepa i slabovida lica Srpske.

Radi se o zavičajnim i piscima iz Republike Srpske i Srbije koji su predstavljeni kroz dvije edicije “Jedan pisac, jedna knjiga” i “Otrgnuti od zaborava”, saopšteno je iz Narodne skupštine.

U okviru dvodnevne posjete Budimpešti za večeras je planiran sastanak i radna večera predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske sa predsjednikom parlamenta Mađarske Laslom Koverom.

Stevandić se juče sastao sa Njegovim preosveštenstvom vladikom budimskim Lukijanom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana