Stevandić: Štitimo imovinu, nećemo da nam OHR komanduje

GS
Foto: NS RS

BANjALUKA - Namjera usvajanja Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske je odbrana Srpske i njene imovine, nakon što je OHR skupio tim koji priprema nametanje zakona na tom planu, rekao je predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić.

"To nam je damoklov mač i mi smo se ovdje skupili i potpisali zajedno da štitimo imovinu Srpske. Da ne dozvolimo da se takav zakon ili slični objave u Službenom glasniku Republike Srpske. To je naša namjera. Tu smo da štitimo našu imovinu i ne damo da nam OHR komanduje", rekao je Stevandić tokom poslaničke rasprave na posebnoj sjednici Narodne skupštine o Prijedlogu navedenog zakona.

On je rekao da treba razumjeti višedecenijski uspješni proces borbe Srpske sa OHR-om, naglasivši da se niko pojedinačno ne može boriti sa OHR-om i Ustavnim sudom BiH.

Stevandić je dodao da su u toj borbi bile važne i sve usvojene skupštinske odluke, deklaracije, rezolucije i slično, što je, kako kaže, armatura za odluku koju danas donose.

Reagujući na istupe pojedinih opozicionih poslanika, Stevandić je rekao da ovu posebnu sjednicu nije sazvao predsjedik Republike Srpske Milorad Dodik, već narodni poslanici.

"Dakle, ovdje raspravljamo o onome što su tražili poslanici. Pozivam sve poslanike na jedinstvo i sabornost", rekao je Stevandić.

Šef Kluba poslanika SNSD-a Igor Žunić rekao je tokom rasprave da Srpska na ovom planu ima ozbiljnog protivnika koji ne želi dobro Republici, već da ona nestane.

"To su veliki igrači, vrlo jaki i organizovani kojima je cilj da BiH bude unitarna. Ako u ovom pogledu budemo složni, mudri, pametni i zajedno, bez obzira na stranačke dresove, onda se njihova zamisao neće realizovati", rekao je Žunić.

Prijedlogom zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske se propisuje da prestaje obaveza da se u republičkom "Službenom glasniku" objavljuju propisi i drugi akti koje u okviru svoje nadležnosti donosi visoki predstavnik u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana