Stevandić: Srpski narod dao ogromnu žrtvu za slobodu

Srna
Stevandić: Srpski narod dao ogromnu žrtvu za slobodu

BANjALUKA- Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić čestitao je predsjedniku Boračke organizacije Srpske Radanu Ostojiću i svim bivšim pripadnicima Vojske Republike Srpske 14. februar – Dan boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata i 220 godina od podizanja Prvog srpskog ustanka, te istakao da je slobodarski srpski narod kroz istoriju težio slobodi, istini i pravdi i da je u toj borbi dao ogromnu žrtvu

"Dan boraca Republike Srpske je prilika da se prisjetimo svih hrabrih i časnih pripadnika Vojske Republike Srpske koji su dali nemjerljiv doprinos stvaranju i očuvanju Republike Srpske i odbrani interesa i slobode srpskog naroda na ovim prostorima", naveo je Stevandić u čestitki.

On je istakao da je ovo prilika da se iskaže dužna zahvalnost i poštovanje prema svim borcima koji su dali svoj život ili dijelove tijela za slobodu Republike Srpske i pravo srpskog naroda na život dostojan čovjeka.

"Narodna skupština Srpske, kao i do sada, učiniće sve da prava boraca, ratnih vojnih invalida i njihovih porodica budu dosljedno poštovana i zakonom regulisana, na najbolji mogući način. Nikada ne smijemo zaboraviti njihovu hrabrost i požrtvovanje zahvaljujući kojima sada živimo u slobodnom i demokratskom društvu", naglasio je Stevandić.

U Višegradu će danas biti obilježen Dan boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske, u kojem su poginula 23.752 borca, kao i 220 godina od podizanja Prvog srpskog ustanka.

Vojska Republike Srpske formirana je 12. maja 1992. godine, a, prema podacima tadašnjeg Generalštaba, na kraju rata je imala 210.000 mobilisanih boraca.

Prvi srpski ustanak protiv otomanske vlasti podignut je 15. februara 1804. godine u Orašcu, a u njemu je, osim hajdučkih četa, učestvovalo seosko stanovništvo i srpska vojska koja je imala 25.000 vojnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana