Stevandić: Srpska sama da izdaje sertifikate za izabrane predstavnike

Srna
Foto: Srna

BANjALUKA - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je danas da Republika Srpska treba sama da izdaje sertifikate za izabrane predstavnike u institucijama i da ne dozvoli da bilo ko mijenja izbornu volju građana ili institucija Srpske.

-Srpska mora donijeti zakonska rješenja koja će joj to omogućiti - rekao je Stevandić na konferenciji za novinare u Banjaluci, komentarišući odluku Centralne izborne komisije (CIK) BiH da prizna sporni 12. glas za PDP-ovog delegata Nenada Vukovića.

On je naglasio da „Republika Srpska mora naći način da se zakonski zaštiti od ovakvih manipulacija”.

Stevandić je naveo da je riječ o izborima koji se sprovode na teritoriji i u institucijama Srpske, te da mu je žao što je CIK pokušao na ovaj način da izvrgne ruglu izborni ciklus, ali da im nije prvi put.

Istakao je da glasanje članova CIK-a jasno pokazuje o čemu je riječ, jer su protiv bila dva člana koji su jedini izabrani u skladu sa konkursom i pravnim propisima.

Stevandić je naglasio da je sporni glasački listić nevažeći, te da je jasno propisano i na samom listiću kako se glasa.

On je rekao da CIK pokušava da odlučuje u ime Narodne skupštine i da poništi volju ovog zakonodavnog tijela u Srpskoj.

-Bavi se gatanjem šta je onaj ko je poništio glasački listić i iskrižao političku partiju htio time da kaže, da li je htio da glasa iako nije to uradio na predviđenom mjestu ili da ne poštuje tu političku partiju. To je tumačenje volje van realnog svijeta i ne može imati pravne konsekvence. Tumačenje nije posao CIK-a – naglasio je Stevandić.

On je ponovio da je CIK grubo prekršio izborni zakon, tako i vlastito uputstvo koje je donio o postupku sprovođenja posrednih izbora, te da je CIK imao mogućnost ponavljanja procedure izbora delegata ukoliko je ova situacija smatrana povredom postupka, kao što se dešavalo na izbornim mjestima gdje su utvrđeni sporni listići.

-To što CIK nije posegnuo za tim govori da je CIK duboko involviran u političke procese, da se bavi politikom i drži stranu političkim strankama koje su ga izabrale, a na ovim izborima, uključujući i SDA, odlaze u opoziciju - naglasio je Stevandić.

Dodao je da će SNSD vjerovatno podnijeti apelaciju Sudu BiH na ovakvu odluku CIK-a, te vjeruje da sudije neće podleći pritiscima i da neće biti potrebe da se žrijebom odlučuje izbor delegata.

CIK BiH juče je priznao sporni 12. glas za PDP-ovog delegata Nenada Vukovića, što znači da će o petom delegatu iz Republike Srpske u Domu naroda parlamenta BiH odlučivati žrijeb.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana