Stevandić: Srpska opredijeljena za EU bez dodatnih uslovljavanja

Srna
Foto: Srna

BANjALUKA- Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić razgovarao je danas u Banjaluci sa predstavnicima Misije EU u BiH o opredjeljenju Srpske za EU integracije i ubrzavanju procesa pristupanja BiH.

Stevandić je na sastanku naveo da evropsko zakonodavstvo jasno govori da prema Ustavu EU nove zemlje se primaju sa svojim specifičnostima, te da su dodatna uslovljavanja kontraproduktivna i da mogu podstreći evroskepticizam u BiH, saopšteno je iz Narodne skupštine.

Na sastanku je iskazano razumijevanje da se situacija u BiH treba relaksirati a proces EU integracija ubrzati bez dodatnih opterećenja.

Stevandić se osvrnuo i na kritike zbog dodjele odlikovanja predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu od predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, naglasivši da taj čin nema nikakve veze sa sukobom u Ukrajini, već da su veze između Rusije i Srpske mnogo starije i bazirane na principima zahvalnosti zbog zaštite Dejtonskog mirovnog sporazuma i na stavu Rusije u UN, kada je riječ o zaštiti interesa Republike Srpske.

Predsjednik Narodne skupštine je naglasio da je bilo kakvo dovođenje u vezu dodjele odlikovanja sa sukobom u Ukrajini pogrešno, jer Republika Srpska ni samostalno ni u okviru svojih mogućnosti u zajedničkim institucijama na nivou BiH nije dovodila u pitanje ukrajinski suverenitet i da zbog toga izjavu ukrajinskog ambasadora nadležnog za BiH smatra neprimjernom.

Misiju EU na sastanku su predstavljali šef Političkog odsjeka Elizabet Tomašinec, šef Odsjeka za evropske integracije Oreli Vlata i šef kancelarije EU u Banjaluci Simone Gverini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana