Stevandić: Skupština srpskog naroda stvorila okvir za formiranje institucija

Srna
Stevandić: Skupština srpskog naroda stvorila okvir za formiranje institucija

PALE - Skupština srpskog naroda u BiH osnovana na današnji dan 1991. godine u Sarajevu stvorila je okvir za formiranje institucija i ni na koji način ne smije se dozvoliti da se dovede u pitanje, izjavio je danas na Palama predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić.

Stevandić je napomenuo da je u to vrijeme počelo buđenje srpske ideje i da treba zahvaliti ljudima od kojih mnogi više nisu među živima, poput Momčila Krajišnika, kao i onima koji su u svjetskim kazamatima, jer su imali hrabrosti i žrtvovali lične i političke sudbine za sigurnost svoga naroda.

“Da nije bilo takve odluke, danas ne bi mogli ovako da pričamo jer je stvorila okvir i poslije toga formirala vojsku, policiju, Akademiju nauka i sva ministarstva”, rekao je Stevandić.

On je istakao da ne postoji ništa što se može mijenjati za Srpsku i njene institucije, vlast, nadležnost, teritoriju i imovinu, kao i da se ništa ne može mijenjati za slobodu u kojoj danas žive građani u Republici Srpskoj.

Stevandić je napomenuo da je tokom službenih putovanja na kojima je bio, poput Rima i Kumanova, dobio dvije glavne poruke da se čuvaju Republika Srpska i njene institucije, te da se ne smije dozvoliti da predsjednik Republike bude onesposobljen.

“To je zajednička poruka da ne damo ni predsjednika ni Republiku Srpsku. U ova dva mjeseca stigao sam na nekoliko kontinenata,

dosta zemalja Evrope i naše regije i to su najvažnije poruke koje su dokaz da je Republika Srpska etablirala svoju politiku daleko van granica naše zemlje”, dodao je Stevandić.

Skupština srpskog naroda u BiH osnovana je u Sarajevu 24. oktobra 1991. godine. Na toj prvoj sjednici raspisan je plebiscit i usvojena Deklaracija o ostajanju srpskog naroda u zajedničkoj državi Jugoslaviji.

Referendum na kome su se Srbi izjasnili o ostanku u Jugoslaviji održan je 9. i 10. novembra 1991. godine.

Srpski poslanici smatrali su tada da je osnivanje Skupštine srpskog naroda u BiH i konstituisanje Republike Srpske bilo potrebno za očuvanjem identiteta i državnosti Srba u BiH.

Poslanici Narodne skupštine su 9. januara 1992. godine usvojili Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH i taj dan se u Republici Srpskoj obilježava kao Dan Republike.

Narodna skupština je 28. februara 1992. godine donijela Ustav, kao utemeljenje pravne moći, sigurnosti, legaliteta i legitimiteta Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana