Stevandić posjetio Nagrade i Visuć grad kod Drvara

Srna
Stevandić posjetio Nagrade i Visuć grad kod Drvara

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić posjetio je danas selo Nagrađe kod Drvara, gdje je u toku izgradnja Hrama Svetih apostola Petra i Pavla i gdje se nalazi srednjovjekovni dvorac Visuć grad.

Predsjednik Udruženja "Nagrađe Crna Kraljica" iz Drvara Časlav Šobot rekao je Srni da je Stevandić obišao temelje pravoslavne bogomolje za koju se pretpostavlja da je bila najstarija u BiH i srednjovjekovni dvorac Visuć grad.

- Od Narodne skupštine Republike Srpske stigla nam je pomoć za radove na izgradnji Hrama, a današnja posjeta Stevandića dokaz je da je Nagrađe sveto mjesto, a naši mještani čestiti i pošteni domaćini - istakao je Šobot.

On je zahvalio Stevandiću i izrazio nadu da će Narodna skupština Republike Srpske nastaviti da pomaže Nagrađu, malom selu u kojem sloga i ljubav grade hram.

Izgradnja Hrama Svetih apostola Petra i Pavla u Nagrađu kod Drvara počela je uz blagoslov Njegovog preosveštenstva episkopa bihaćko-petrovačkog Sergija u julu 2022. godine.

Mještani čija se imanja i kuće nalaze u blizini Visuć grada pričaju da je, bježeći od Turaka, u to dobro skriveno mjesto kod današnjeg Drvara došao kralj Stefan Tomašević sa suprugom Jelenom i njihovim sinom Lazarom.

Prema jednoj od priča o toj kraljevskoj porodici, u bunaru, negdje oko Visuć grada, zakopano je i blago porodice Tomašević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana